Hoppa till huvudinnehåll

Lite uppåt för Finnair i senaste rapporten - nytt sparprogram väntar

Finnairs Airbus A350 lyfter från Helsingfors-Vanda flygplats
Bland annat den nya plantypen Airbus A350 bedöms inverka positivt på flygbolagets resultat. Finnairs Airbus A350 lyfter från Helsingfors-Vanda flygplats Bild: Alexander Granholm Finnair,Airbus A350,Airbus,efhk,Helsingfors-Vanda flygplats

Flygbolaget Finnair har förbättrat sitt resultat under årets andra kvartal och uppvisar ett plus. Men vinsten är mindre än väntat, drygt tre miljoner euro, och nu väntar ett nytt sparprogram.

När resultatet för tiden april-juni i år är ett plus på 3,2 miljoner euro, var siffran för motsvarande period i fjol minus 12,9 miljoner.

Analytiker har emellertid förutspått ett betydligt större plus för det här årets andra kvartal. Bedömningarna för vinsten har varierat mellan plus 13 miljoner och plus 17 miljoner euro.

Sjunde gången uppåt

När det gäller omsättningen har analytikerna bedömt att den ska ligga mellan 564 och 590 miljoner euro. De förväntningarna infrias, för enligt den färska delårsrapporten var omsättningen 569,6 miljoner euro. Det är en ökning med nära fem procent jämfört med fjolårets andra kvartal.

Finnairs verkställande direktör Pekka Vauramo påpekar att det här är det sjunde kvartalet i rad som uppvisar ett bättre resultat än det föregående. Nu är det alltså dessutom på plussidan.

Nya inbesparingar planeras

Enligt analytiker förbättras Finnairs resultat tack vare kostnadsinbesparingar och billigt pris på flygbränsle. Dessutom anser man att den nya plantypen Airbus A350 XWB har en positiv inverkan.

Vd Pekka Vauramo lyfter upp samma gynnsamma faktorer och dessutom ökad försäljning av tilläggstjänster, men han varnar också för att tillväxten kan bli långsammare under återstoden av året.

- Vi måste hålla kostnaderna hårt under kontroll, även om vi förbereder oss för ökad tillväxt, säger han.

Samtidigt meddelar Finnair att man planerar ett nytt sparprogram. Det har som mål att minska de årliga kostnaderna med 20 miljoner euro före utgången av år 2017.

- Vi börjar tillsammans med personalen dryfta hurdana åtgärder som behövs för att förbättra resultatet, säger Vauramo.

Finnair meddelar inom de närmaste månaderna vad sparprogrammet ska gå ut på.