Hoppa till huvudinnehåll

Med inre skönhet i fokus

Inre och yttre skönhet
Inre och yttre skönhet. Fotoutställningens modeller har själva fått välja miljö och stämning i sina bilder. För många blev omgivningen ett sätt att beskriva det inre landskapet. Inre och yttre skönhet Bild: Inre och yttre skönhet fotografier

Fotografering som ger kraft, det är vad ungdomsarbetare Sara Hellsten brinner för. Hon vill höja unga tjejers självkänsla genom att låta dem stå i fokus och själva definiera hur de vill bli sedda.

Kring ett fönster på Ingå bibliotek hänger ett tjugotal fotografier på unga tjejer och kvinnor. Utanför fönstret regnar det grått, men på de flesta av bilderna är stämningen solig och varm, lite drömsk. Fundersam.

Det är som om flickornas tankar och förhoppningar tränger ut ur fotona, genom en blick, en skugga på huden eller en rygg som är vänd mot tittaren. De här tjejerna är inga objekt, utan subjekt som själva har bestämt hur de vill bli sedda och porträtterade.

Det är Sara Hellsten, uppsökande ungdomsarbetare i Ingå, som tillsammans med sin kollega Linda Loimijoki står bakom idén och genomförandet av fotoprojektet.

Hellsten jobbar dagligen med ungdomar som håller på att falla eller redan har fallit utanför systemet. Det kan handla om psykisk ohälsa, missbruk, arbets- och sysslolöshet eller annan passivering. Uppsökande ungdomsarbete betyder att hon inte sitter på kontoret och väntar på att någon ska komma till henne och be om hjälp, utan att hon bokstavligen söker upp ungdomarna. Det sker ofta till exempel via socialen.

- Vi hjälper ungdomarna att fundera på vad de vill göra med sina liv och hur de kan nå dit.

Man kan säga att hon är proffs på att bry sej. Dessutom jobbar hon med förebyggande verksamhet för att inspirera ungdomar att vara delaktiga i samhället. De här fotografierna är en del av just ett sådant projekt.

- Vi ville uttryckligen satsa på verksamhet för flickor, förklarar Hellsten, eftersom de som aktivt besöker ungdomsgården i Ingå till stor del är killar.

Hellsten är själv intresserad av fotografering och har fina upplevelser av att verkligen bli sedd via kameralinsen, att nån har lyckats fånga något vackert i henne som hon kanske annars inte sett i sej själv. Hon ville erbjuda unga flickor samma möjlighet.

Inre och yttre skönhet
Man ser hur en mänska lever upp efter att ha blivit sedd påriktigt, säger fotoprojektets ledare Sara Hellsten. Inre och yttre skönhet Bild: Inre och yttre skönhet fotografier

Idén till fotoutställningen föddes under en gruppkväll med temat inre och yttre skönhet och den baserar sej på en terapeutisk metod som kallas för kraftgivande fotografering. Metoden har utvecklats av Miina Savolainen och presenteras i hennes fotobok Maailman ihanin tyttö. Det råkade sej att ungdomsarbetaren Riina Lindroos från grannkomunen Raseborg faktiskt hade gått Savolainens kurs, så hon kom fort med i projektet.

- Man ser hur en mänska lever upp efter att ha blivit sedd påriktigt, förklarar Hellsten.

Genom att engagera studerande från högskolorna Practicum och Luksía hittade de fotografer, samt kosmetolog- och frisörsstuderande som fick chansen att vara med om en riktig fotosession och samtidigt kunde samla material till sin egen portfolio.

Modellerna hittades via förfrågningar på till exempel facebook.

Innan de satte igång fick flickorna visa några bilder på sej själva de tyckte om från tidigare. Sedan började experimenteradet med porträtten.

Inre och yttre skönhet
Sara Hellsten, Linda Loimijoki och Riina Lindroos står bakom fotoprojektet Inre och yttre skönhet. Inre och yttre skönhet Bild: Inre och yttre skönhet fotografier

Selfiekulturen gör att vi är vana att se oss själva i en viss vinkel, att vi själva har kontrollen över hur bilderna blir. Att bli fotograferad av nån annan var därför spännande och nervigt för många. Man kan lätt känna sej blottad och utsatt ifall det inte finns tillit och förtroende mellan modell och fotograf.

- Både modellerna och fotograferna var blyga till en början, men det var fint att se hur de slappnade av efter en stund.

Modellerna fick hela tiden välja vilja stämningar de ville ta fram i bilderna. För vissa var omgivningen extra viktig - något som för en närmare en själv. Tekniken med kraftgivande fotografering kan också vara ett ypperligt sätt att experimentera med olika sidor av det egna jaget.

Inre och yttre skönhet
Tanken med kraftgivande fotografering är inte att se så vacker ut som möjligt, utan att få beskriva hur man mår. Inre och yttre skönhet Bild: Inre och yttre skönhet fotografier

- Överlag handlade diskussionerna under projektet inte så mycket om skönhetsideal eller yttre skönhetsnormer, utan mer om vem jag är påriktigt, säger Hellsten.

Ja, att verkligen bli sedd som den man är. Det kan vara extra betydelsefullt i ung ålder då man överlag mycket speglar sej i omgivningen.

- Det är viktigt att unga får stå i fokus på ett positivt sätt. Jag tror personligen att om man blir sedd i det man är har man mindre behov av att göra sej själv eller andra illa.

Fotoutställningen Inre och yttre skönhet pågår fram till den 25.8 på Ingå bibliotek. Efter det finns det planer på att flytta den till Karis.

- Vi blev nog inspirerade och skulle gärna göra något liknande i framtiden också, kanske med killar den här gången, säger Sara Hellsten.

Inre och yttre skönhet
Vi behöver alla få bli sedda som den vi är. Inre och yttre skönhet Bild: Inre och yttre skönhet fotografier


I augusti uppmärksammar Svenska Yles kulturredaktion relationen mellan konst och psykisk ohälsa i form av artiklar, essäer, podd och den 27 augusti ordnar Radioteatern evenemanget Lappviken - röster ur själarnas rum på Lappvikens sjukhus i Helsingfors kl 12-16.

Läs också