Hoppa till huvudinnehåll

Miljövänligt kulturparlament bjuder på späckat program i Pargas

Kulturparlamentet i Pargas bjuder på gediget program.
Det är ett glatt gäng som bjuder på konst- och kulturevenemang under årets kulturparlament i Pargas. Här en del av dem på bild. Kulturparlamentet i Pargas bjuder på gediget program. Bild: Yle/Jesper Alm. kultur

Kulturparlamentet har blivit en institution i Pargas och det bjuds på ett gediget program mellan den 24 augusti och 11 september.

- Vi vill visa att kulturen är en del av vardagen som inte behöver vara något ovanligt, säger Pargas stads kulturchef Fia Isaksson. Vi vill visa upp många aspekter av kulturen och konsten för de är viktiga ingredienser i samhällsdebatten.

Evenemanget inleds med kulturlopptorget Culture Recycled som går av stapeln den 24 augusti på Köpmansgatan i Pargas.

Dit kan alla intresserade ta sig för att fynda skivor, böcker och gamla filmer. Det bjuds också på levande musik då lokala förmågor uppträder.

- Det finns ännu plats för fler försäljare och artister så ta gärna kontakt med Pargas stad på adressen kultur@pargas.fi, säger Oliwer Bäcklund vid stadens kulturenhet. Så om det finns privatpersoner, föreningar eller artister som vill komma med och sälja och musicera så är det bara att ta kontakt och komma med.

Komikern Anders Helenius håller i trådarna för stå-upp-komiken i Manegen också i år och det bjuds på finsk och svensk humor två kvällar i rad i början av september.

- Vi säljer biljetter via webben, men den som har en gammal biljett från ett av de tidigare årens evenemang kan hämta den antingen i pappersform eller i digital form till Köpmansgatan och Culture Recycled så kan man mot en gammal biljett få rabatt på årets biljett, säger Helenius. Det här fungerar endast på gatan där det råder gatupriser och inte på webben och Netticket.

Solpaneler värmer och lyser upp

Pargas stad testar i samband med kulturparlamentet och Culture Recycled på ett nytt sätt att alstra energi.

- Vi har byggt ett mobilt solaggregat som består av solpaneler som kan användas för att ge el på olika evenemang, säger André Lindholm vid företaget AL-Tec. Vi testkör det nu på kulturloppiset, men tanken är att det i framtiden också ska användas på andra evenemang.

Isaksson berättar att staden vill testa nya möjligheter för det arrangeras årligen hundratals olika evenemang i staden och ett av de största problemen är ofta eltillförseln.

- Den här solvagnen kan köras dit man kommer med bil och på det sättet kan vi hjälpa föreningarna då vi kan erbjuda el som dessutom är miljövänlig, säger Isaksson.

På webbsidan kulturparlamentet.fi finns mer uppgifter om vad som erbjuds. Där finns också de senaste detaljerna om när och vad som visas var, och enligt Isaksson lönar det sig att gå in på sidorna för att kolla det aktuellaste om vad som pågår under kulturveckorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland