Hoppa till huvudinnehåll

Optimarektor: Färre yrkesexamina inget hot

Rektor Max Gripenberg vid Optima i Jakobstad
Rektor Max Gripenberg vid Optima i Jakobstad. Rektor Max Gripenberg vid Optima i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman steinerskolans nybygge

Helt på sin plats i dagens läge. Så kommenterar yrkesskolan Optimas rektor Max Gripenberg förslaget att banta antalet yrkesexamina från nuvarande 351 till 166.

I en rapport föreslår en styrgrupp vid Undervisnings- och kulturministeriet att minska antalet yrkesexamina. Det handlar alltså inte om antalet utbildningsplatser.

Tanken med förslaget är att de nya examina bättre ska beakta människors allt mer varierande arbetsuppgifter och karriärer.

- Det här är i samklang med att vi har en arbetsmarknad som förändras så otroligt snabbt. Det betyder att det finns en fördel att examina har en viss bredd. Kanske våra yrkes- och specialyrkesexamina nog har varit lite för smala, säger Gripenberg.

Den på onsdagen publicerade mellanrapporten ser han inte som något hot. Om förslaget förverkligas blir det att anpassa sig och samordna undervisningarna mellan kompetensområdena.

- Det här är en del av hela reformpaketet av yrkesutbildningen. De stora molnen som vi har framför oss handlar om finansiering och resurser, säger Gripenberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten