Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktets förändringsledare på turné i Österbotten

Vårdpersonal på sjukhus.
Arkivbild. Vårdpersonal på sjukhus. Vårdpersonal på sjukhus. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle vårdpersonal

Den 5 september inleder förändringsledarna Göran Honga och Jukka Kentala arbetet för beredningen av reformen av social- och hälsovården i Österbotten.

Sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga och Vasa stads direktör för social- och hälsovårdssektorn Jukka Kentala börjar med att besöka de österbottniska kommunerna.

- Syftet är att vi ska ta del av hur varje kommun har ordnat den egna social- och hälsovårdsservicen och få en detaljerad bild av hur man hittills har arbetat i kommunerna, berättar Jukka Kentala i ett pressmeddelande.

Jukka Kentala.
Jukka Kentala. Jukka Kentala. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist jukka kentala

Enligt planerna ska förslaget om strukturerna inom social- och hälsovården ges ännu före årsskiftet.

- Det lagförslagspaket som Finlands regering publicerade i juni lämnade ännu flera frågor öppna. Lagförslaget om valfriheten klarnar först i november och kommer att påverka den framtida servicestrukturen i synnerligen omfattande grad, säger Göran Honga.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Göran Honga. Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: Yle/Kati Enkvist honga

- Under själva beredningsarbetet kommer man att beakta på de avgöranden som fattas på nationell nivå, och olika alternativa lösningar kan dryftas redan innan regeringen kommit med några slutliga förslag. Ett engagerande arbete där temagrupper dryftar de framtida strukturerna inleds i höst, säger Honga.

Vasa får besök av ministrar

Redan i början av hösten kommer Vasa att få besökare i anslutning till vård- och landskapsreformen.

Ordföranden i den nationella beredningsgruppen för genomförandet av social- och hälsovårdsreformen, förändringsledare Sinikka Salo, kommer på besök den 30 augusti för att höra vad man regionalt har för åsikter om genomförandet av social- och vårdreformen, men också för att diskutera behovet av förändringsstöd.

Den 12 september besöker familje- och omsorgsminister Juha Rehula Vasa och den 13 september anländer kommun- och reformminister Anu Vehviläinen och förändringsledaren för landskapsreformen Pauli Harju på besök till Österbotten.