Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet släpper tiotusentals fångar – behöver utrymmet för misstänkta kuppmakare

En soldat grips efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016.
Förutom soldater och poliser finns tusentals domare, åklagare, tjänstemän, akademiker och journalister bland de gripna. En soldat grips efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016. Bild: EPA/STR militärkuppförsöket i Turkiet 2016,Turkiet

Turkiet släpper nästan 40 000 fångar för att göra utrymme för misstänkta kuppmakare i landets fängelser. Över 35 000 misstänkta kuppmakare har gripits och av dem har 17 000 hittills häktats i väntan på åtal.

De misstänkta kuppmakarna är främst soldater, poliser, domare, åklagare, tjänstemän och journalister som uppges höra till den så kallade Gülen-rörelsen.

Rörelsen leds av predikaren Fethullah Gülen som är bosatt i USA.

EU och människorättsgrupper har ändå uttryckt oro för att det ryms en hel del helt legitima politiska motståndare till den turkiska regeringen bland de gripna.

Den turkiska regeringen har anklagats för att använda kuppen som svepskäl för att fängsla oliktänkare och stärka sitt grepp om makten.

De turkiska myndigheterna menar att antalet misstänkta kuppmakare ännu kan visa sig bli fler då undersökningarna fortskrider.

Fångar släpps då cellerna behövs

Nästan 12 000 av dem som misstänktes för delaktighet i kuppförsöket har redan släppts fria, men trots det uppges flera fängelser redan ha nått bristningsgränsen.

För att göra utrymme för alla kuppmakarna har den turkiska regeringen med dekret nu bestämt att släppa över 38 000 fångar villkorligt fria.

Dekretet gäller fångar som har två år eller mindre kvar av sitt straff.

Fångar som har dömts för bland annat mord, våldtäkt eller andra grova våldsbrott eller fångar som har dömts för terrorbrott kommer inte att släppas i förtid.

Turkiets justitieminister Bekir Bozdağ skriver på Twitter att det inte är frågan om någon amnesti eller benådning, utan att den tid som återstår av fångarnas domarna bara görs villkorlig.