Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: R som i Rednex

Rednex var namnet på allas läppar år 1995.
År 1995. VM-guld för Finland och Cotton Eye Joe för Sverige. Rednex var namnet på allas läppar år 1995. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Rednex,Eurodance

Vad händer när man blandar lite country-rötter från USA med svensk dansgalenskap? Visst blev det en Eurodance-världssuccé som stavades Rednex.

Vem?

Ranis Patric Edenberg, Örjan Öberg och Jan Ericsson. Producenttrion anlitade sångarna Göran Danielsson och Annika Ljungberg och med den uppsättningen blev man ett globalt fenomen tillsammans med en kille som hette Joe och hade bomull i ögonen.

Hederliga "Cotton-Eyed Joe" som låt har rötterna i den amerikanska södern och hade tolkats otaliga gånger innan Rednex gjorde den till sin. Bland annat Nina Simone, The Chieftains och Asleep at the Wheel har sina versioner av klassikern.

Vad?

Genombrottet kom 1994 med “Cotton Eye Joe”. Både efterföljarna “Old pop in an oak” och balladen “Wish you were here” sålde bra och gick hem hos publiken. När bandet gav ut sin andra skiva med helt ny laguppställning 2000 var det ingen med undantag för tyskar och österrikare som var intresserade.

Försökte värma upp karriären via Melodifestivalen 2006 med låten “Mama Take Me Home”, men framgångarna har uteblivit.

I Tyskland var och är Rednex stora och även i idrottssammanhang figurerar “Cotton Eye Joe” flitigt. Rednex var och är ett typexempel på ett eurodance-koncept där man byggde upp en hel egen berättelse kring musiken.

På sistone har berättelsen om Rednex främst handlat om tvister kring namnrättigheterna, men trots det uppträder ett “Rednex” i Helsingfors i slutet av augusti inför 90-talisternas stora skaror.

Och de flesta vill nog höra “Cotton Eye Joe” minst en gång.

Varför?

Rednex var inte ensamma om att kombinera sound från countryn med eurodancens monotona pumpande (jämför The Grid, Two Cowboys), men de blev och är överlägset störtst.

Så sent som 2015 släppte t.ex. Lost Frequecies Easton Corbins ursköna “Are you with me”, vilket igen var ett giftermål mellan countrymusiken och dansmusiken.

Säg vad man vill om “Cotton Eye Joe”, men den fungerar.

Vid RantaRock i Vasa uppträdde Rednex på toppen av sin populäritet år 1995.

Enligt Jukka:

Mitt första besök till legenadariska Åminne danspark i Malax. På scen stod Rednex och publiken var vild. Jag uppträdde mig lugnt som vanligt. Vi sände spelningen live i Radio X.

Kommer någon ihåg sändningen?

Enligt Antti:

Alltså egentligen tycker jag riktigt illa om Rednex. Men världen kan inte ha fel, och hade det inte heller när det begav sig.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.