Hoppa till huvudinnehåll

Dyrt att bo i Borgå - både på hyra och i ägarbostad

Fredsgatan 37 i Borgå
Fredsgatan 37 i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder hyresfastighet

Borgå är bara snäppet billigare att bo i än huvudstadsregionen. Det visar en färsk jämförelse, gjord av Pellervo forskningsinstitut.

Boendekonstnaderna är höga i vårt land och den del av våra inkomster som går till boende stiger ytterligare under de närmaste åren. År 2016 går i genomsnitt 26,8 procent av hushållens inkomster till boende, år 2018 beräknas andelen ha stigit till 28 procent.

Det är klart dyrast att bo i huvudstadsregionen, men Borgå ligger fjärde i statistiken då det kommer till boendekostnader efter Helsingfors, Esbo och Vanda.

Pellervo forskningsinstitut har jämfört boendekostnaderna i de 21 största städerna i Finland. Borgå ligger fjärde i statistiken efter Helsingfors, Esbo och Vanda både då det gäller boendekostnader för hyresbostäder och för ägarbostäder.

Boendekonstnaderna är högre i Borgå än vad de är i de större städerna Åbo och Tammerfors eller i de närliggande städerna Kotka och Kouvola.

Genomsnittshyran för en bostad på 60 kvadratmeter ligger på drygt 800 euro i månaden i Borgå, medan hyresnivån ligger på ungefär 1100 euro i månaden i Helsingfors. I Helsingfors är hyresnivån högst i landet.