Hoppa till huvudinnehåll

En tredjedel av polisofficerarna får sparken i Honduras

En tredjedel av över 900 äldre polisofficerare avskedas i Honduras för sina kontakter till narkpotigäng. Här utlämnas affärsmannen Sixto Obed Argueta till USA för att ställas inför rätta för narkotikabrott
En tredjedel av över 900 äldre polisofficerare avskedas i Honduras för sina kontakter till narkotikagäng. Här utlämnas affärsmannen Sixto Obed Argueta till USA för att ställas inför rätta för narkotikabrott En tredjedel av över 900 äldre polisofficerare avskedas i Honduras för sina kontakter till narkpotigäng. Här utlämnas affärsmannen Sixto Obed Argueta till USA för att ställas inför rätta för narkotikabrott Bild: EPA/GUSTAVO AMADOR Honduras

En tredjedel av polisofficerarna i Honduras har fått sparken på grund av korruption och misstänkta band till organiserad brottslighet.

313 av drygt 900 äldre poliser som utreddes för sina band till olika narkotikagäng, har avskedats.

Beslutet fattades efter att en kommission som består av justititieminister Julian Pacheco och en civil tremannapanel, hade utrett de misstänkta polismännen sedan april.

Kommissionen ska nu utreda över 10 000 vanliga poliser.

Ledande poliser mördade tjänstemän

President Juan Orlando Hernández utlyste ett "nationellt säkerhskrisläge" och gav order om utredningen efter rapporterar om en alarmerande hög nivå av korruption i det centralamerikanska landets poliskår.

Presidenten var tvungen att agera efter att medier hade rapporterat om att högt uppsatta polisofficerare lät mörda tjänstemän och medlemmar av säkerhetstjänsten som ledde kampen mot narkotigäng.

Honduras har länge lidit av extremt hög brottslighet och landet har i det förgångna toppat världens mordstatistik.

Tusentals ensamma barn och tonåringar har försökt fly undan fattigdomen och det brutala gängvåldet till USA, där de oftast har återbördats till Honduras.

Läs också