Hoppa till huvudinnehåll

"Finland måste ändra sin flyktingpolitik"

Finland måste ändra sin flyktingpolitik och stoppa dödandet. Det var budskapet i den fredliga demonstration som ordnades på torget i Kristinestad på torsdag förmiddag.

Över hundra personer mötte upp. Många medier var på plats och bevakade demonstrationen. Barn och vuxna höll upp plakat med både bilder och text.

Med fredliga förtecken, där tal avlöste varandra, ville asylsökande i Kristinestad och flyktingvänner förklara att Finlands måste ändra inriktning och sluta skicka asylsökande tillbaka till länder där de riskerar att bli dödade.

Lina Teir håller tal på demonstration.
Lina Teir Lina Teir håller tal på demonstration. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestad,demonstration

I bräschen för mänskliga rättigheter

Initiativet till demonstrationen kom från en grupp irakiska asylsökande. Kristinestadsborna Lina Teir och Rita Backman var kontaktpersoner och medarrangörer.

- Jag är oerhört stolt över att människorna i min hemstad Kristinestad får gå i bräschen när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter och medmänsklighet, sade Lina Teir efter demonstrationen.

- Vi har i många år redan haft en fin, intressant och utvecklande samvaro med de nyinflyttade i staden. Därför är det också lätt för oss att tala med och för dem om de här frågorna.

- Nu förväntar vi oss att Juha Sipilä och regeringen gör det enda rätta och justerar sin asylpolitik så att den blir medmänsklig och följer de internationella bestämmelser som finns för mänskliga rättigheter, sade Teir.

Fredling demonstration i Kristinestad mot Finlands flyktingpolitik.
Fredling demonstration i Kristinestad mot Finlands flyktingpolitik. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik demonstrationer (förevisningar),Kristinestad

Droppen som fick bägaren att rinna över för flera personer var ett uppmärksammat fall med en irakisk man som fick avslag på sin asylansökan, trots att Islamiska staten hotat döda honom och sprängt hans hus och hans arbetsplats.

På Migrationsverket säger man att Bagdad är en stor stad där de flesta områden är lugna.

Något som Hussein Kareem Abdullhadi inte håller med om.

- Det är inte ett säkert land. Varje dag läser man om bomber i Bagdad och i andra städer.

Hussein Kareem Abdullhadi tycker inte att Bagdad och Irak är säkert.
Hussein Kareem Abdullhadi. Hussein Kareem Abdullhadi tycker inte att Bagdad och Irak är säkert. Bild: Yle/Joni Kyheröinen hussein kareem abdullhadi,asylpolitik,asylsökande,flyktingar,demonstrationer,Kristinestad

"Fortsätt skriva brev till statsministern"

Statsminister Juha Sipilä fick stå som den huvudsakliga mottagaren av kritiken. Lina Teir uppmanade alla att fatta pennan och fortsätta att skriva brev till statsministern.

- Juha Sipilä har fått 150 brev, men inte svarat på ett enda. Fortsätt skriv till honom, sade Lina Teir och delade ut vykort som alla fick ta för att påminna sig om att faktiskt skriva och inte bara låta det stanna vid en behjärtansvärd tanke.

Antero Kulonpää, före detta bildningsdirektör och rektor i Kristinestad, påminde om att det trots allt inte är så länge sedan vårt land befann sig i motsvarande situation som de som flyr i dag.

- Vi kan inte bara säga att de ska åka hem. När jag har talat klart här i dag kan jag gå hem till mitt, men de som i dag har flytt från sina hemländer har inte mera ett hem att gå till, sade Kulonpää.

Hope Nwosu håller tal på demonstration.
Hope Nwosu Hope Nwosu håller tal på demonstration. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestad,demonstration

Skydda kvinnor och barn

Finland fick också kritik för att ärenden hanteras långsamt. Hope Nwosu från Nigeria har väntat på besked i fyra år.

Hon vädjade också i sitt tal till att Finland ska skydda utsatta kvinnor och barn.

Kyrkoherde Johan Eklöf påminde också om de som fallit offer för trafficking och hur viktigt det är att även hjälpa dem.

Kyrkoherde Johan Eklöf deltog i demonstrationen i Kristinestad.
Johan Eklöf Kyrkoherde Johan Eklöf deltog i demonstrationen i Kristinestad. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik Johan Eklöf,demonstration,kristinestad

Demonstrationen tog ungefär en timme och avslutades med de asylsökandes tack till alla som ger dem sitt stöd.