Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna öppnade sina plånböcker - nu är familjeåterföreningsansökan inlämnad

Safaa och barnen på väg till Ankara.
Safaa och barnen på väg till Ankara. Syrien,flyktingar,familjeåterförening

Safaa och hennes fyra barn har suttit i över fjorton timmar i buss. I morse anlände de till Ankara där de hade ett överenskommet möte med den finländska ambassaden. De överräckte sin ansökan och 1 374 euro åt de finländska myndigheterna. Det är vad det kostar att få familjens ansökan behandlad.

Safaa och hennes man Mohammed hade redan nästan gett upp drömmen om att kunna starta ett nytt gemensamt liv i Finland där Mohammed har fått asyl. Kostnaderna var för höga. Handläggningsavgifterna för vuxna är 455 euro och för barn 230 euro. För Mohammeds familj innebar det 1 375 euro.

Efter att Svenska Yle skrev en artikel om Mohammeds situation startade Finland-Syrien föreningen en insamling och hade på några dagar fått in 2 000 euro. Pengarna skickades till Safaa som igår kunde sätta sig på en buss med familjens fyra barn.

- Intervjun gick bra, säger en uppenbart lättad och tacksam Mohammed i sitt hem i Esbo. De fick ett nytt datum för följande möte på ambassaden. Nu åker de med buss hem till sin bostad i Sanliurfa och väntar på nästa etapp.

Mohammeds och Safaas flickor utanför den finländska ambassaden i Ankara.
Mohammeds och Safaas flickor utanför den finländska ambassaden i Ankara. Mohammeds och Safaas flickor utanför den finländska ambassaden i Ankara. Syrien,flyktingar,familjeåterförening

Dyra handläggningsavgifter

Från och med den 16 maj 2016 blev handläggningsprocessen avgiftsbelagd.

På Inrikesministeriet säger man att summan är beräknad så att den skall täcka de kostnader som föranleds av behandlingen av ansökan.

- Det handlar inte om att göra pengar eller försvåra processen utan det är självkostnadspriset för vad det kostar att behandla en ansökan, säger en högre tjänsteman vid Inrikesministeriet.

Tidigare var familjeåterföreningsansökan inte avgiftsbelagd på grund av att lagen tillåter undantag av sociala och humanitära skäl. Men efter att antalet asylsökande tiodubblades förra året blev arbetsbördan så stor att Inrikesministeriet beslutade att ansökningen ska kosta.

Läs mera:

Svenska Yle i Turkiet: Dyrt och svårt för Jad att komma till pappa i Finland

Safaa drömmer om att få komma till sin man i Finland. Han bor i Esbo och hon och parets fyra barn fyratusen kilometer härifrån nära den syriska gränsen i Turkiet.