Hoppa till huvudinnehåll

Hård konkurrens om kompetent dagvårdspersonal

Ett barn på daghem målar.
Ett barn på daghem målar. Bild: Image Source/All Over Press dagvård,daghem,barn (familjemedlemmar),teckning (läroämne),bildkonst,målning (konstnärligt skapande)

När det gäller att få in mera behörig personal inom dagvården finns inga snabba lösningar. Många kommuner förlitar sig på läroavtal och på att barnträdgårdslärarutbildningen i Helsingfors ska lösa problemet.

Det finns en skriande brist både på barnträdgårdslärare och barnskötare i många nyländska kommuner, visar statistik från i somras. I Helsingfors och Vanda är var femte dagvårdsanställd obehörig, också i Raseborg är det brist särskilt på barnträdgårdslärare.

Esbo toppar statistiken. För närvarande är 35 procent av kommunens egen dagvårdspersonal obehörig, säger förvaltningschef Jaana Suihkonen.

- Det är naturligtvis en hög procent, men om vi tittar flera år tillbaka så har det blivit bättre. Vi jobbar med läroavtalsutbildning för att utbilda barnskötare, säger Suihkonen. För tillfället pågår 14 läroavtalsutbildningar i Esbo.

Läroavtal för barnskötare

Överlag är det större brist på behöriga barnskötare och här satsar många kommuner liksom Esbo på läroavtal. Men de kostar. Närvårdarstudierna för att bli behörig barnskötare kan ta flera år och kräver frånvaro från arbetet varje vecka.

Därtill kommer rekryteringskostnader eftersom obehöriga anställda bara kan få ett års kontrakt i taget, säger dagvårdschefen Margot Flinck i Kyrkslätt.

- Vi försöker erbjuda läroavtal i mån av möjlighet, men det går ju inte att ha hur många som helst samtidigt eftersom det påverkar verksamheten. Vi har siktat på att ha en person per daghem på läroavtal, säger Flinck.

Tiotals nyutexaminerade

Utöver läroavtal erbjuder Esbo praktikplatser och sommarjobb åt studerande, och bjuder in 16-18-åriga unga för en månad under sommaren så att de kan bekanta sig med yrket.

Överlag har många kommuner höga förhoppningar om barnträdgårdslärarutbildningen som startades 2011. Snart borde den börja bära frukt i form av tiotals nyutexaminerade varje år.

- Generellt utbildas det säkert behörig personal, men de bor inte i Nyland och det är ju också en kostnadsfråga här i huvudstadsregionen med tanke på lön versus levnadskostnader, säger Jaana Suihkonen, och tillägger:

- Tvåspråkiga kan också välja att arbeta med den finska dagvården.

Läs också