Hoppa till huvudinnehåll

HS: Arbetsgrupp föreslår hårda sysselsättningsåtgärder

Ilkka Merikukka protesterar mot att de fattiga drabbas hårdast av regeringens nedskärningspolitik.
Ilkka Merikukka protesterar mot att de fattiga drabbas hårdast av regeringens nedskärningspolitik. Bild: Eva Ekholm / Yle demonstrationer (samhälleliga händelser),protester,Senatstorget,nedskärningar

Den kroniska arbetslösheten ska botas med att skära i den inkomstrelaterade arbetslöshetsersättningen och trappa ner stödet efter 150 stöddagar.

Bland annat det här föreslår en arbetsgrupp tillsatt av regeringen, skriver Helsingin Sanomat med hänvisning till tjänstemannakällor.

Arbetsgruppen vill också införa praktiklön för långtidsarbetslösa, det vill säga en betydligt lägre lön jämfört med kollektivavtalet, avskaffa pensionsslussen 2019 och förkorta hemvårdsstödet.

I samarbete med arbetsmarknaden

Enligt tidningen ska gruppen i dag presentera en preliminär lista med 19 punkter för regeringen, som fattar beslut om sysselsättningsfrämjande åtgärder under den kommande budgetmanglingen.

Gruppen vill uppmuntra till arbete men också bli av med faktorer som förlänger arbetslösheten, säger Tuija Oiva på Arbets- och näringsministeriet till HS. Oiva leder arbetet, men uttalar sig inte ännu om innehållet i listan.

Enligt uppgift föreslår gruppen att regeringen fattar beslut om de flesta åtgärderna tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna. Det gäller 12 åtgärder av 19. Det är ett långsammare men säkrare sätt att förverkliga åtgärderna, säger en anonym tjänsteman till HS.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes