Hoppa till huvudinnehåll

Jordbrukare får nu tilläggsstöd för 2015

Jordbrukarnas traktorer framför Helsingfors Domkyrka
Jordbrukare protesterade i våras i Helsingfors. Nu betalas ett gammalt stöd ut. Jordbrukarnas traktorer framför Helsingfors Domkyrka Bild: All Over Press protester,jordbrukare

Regeringen fastställde på torsdagen de slutliga nivåerna för det temporära nationella tilläggsstödet till jordbruket 2015. Det sammanlagt 15 miljoner euro stora tilläggsstödet betalas till omkring 5500 jordbrukare i september. Det handlar ändå inte om nya stödpengar.

Centralförbundsordförande Holger Falck vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund säger att det handlar om krisstöd för gårdar på basis av deras skuldsättning till lantbruket och hur mycket de investerat i jordbruksbyggnader. I praktiken ett beslut som fattades i fjol höstas, men som först nu kommer till utbetalning.

Enligt Falck tog det först sin tid att få ansökningsblanketterna gjorda, medan bönderna ansökte om stöden i mars.

-Utbetalningen dröjer så här länge delvis på grund av att Landsbygdsverket Mavi hade fullt upp med att få fjolårets normala stöd utbetalda under sommaren.

På sin höjd hundralappar

Holger Falck säger att det är bra att pengar kommer till gårdar som har kassakris. Per gård handlar det ändå om ganska små summor, på sin höjd hundralappar.

Vad tycker du att det säger om verksamheten att man sätter ut ett sådant här meddelande, om att ett stöd om vilket man fattat beslut för ett år sedan nu kan utbetalas?

- Jag skulle kanske lämna det opublicerat. Nu har man informerat flera gånger om samma pengar och då kan allmänheten få uppfattningen att det är nya pengar. De här har näringen alltså väntat på i ett år.