Hoppa till huvudinnehåll

Kodning är enklare än du tror!

Grafisk planch
Grafisk planch kan du koden?

Serien Kan du koden hjälper dig att komma igång med programmering. Det är enklare än du tror och dessutom roligt! I serien lär vi oss bland annat grunderna i kodning, kodning i olika program och programmering av robotar.

Introduktion

I första delen av serien berättar Linda Mannila om grunderna i kodning. Programmering är mycket mer än bara kodning. Det är en problemlösningsprocess. När man programmerar har man tre olika huvudsakliga instruktions typer: sekvenser, villkors- och upprepningssatser .

I programmering har man tre huvudsakliga instruktionstyper.
I programmering har man tre huvudsakliga instruktionstyper. Kodning,vetamix,Följd,programmering

Mycket mer än bara kod

1. Analysera problemet
2. Jämför olika lösningsalternativ
3. Designa en lösning
4. Skriv programkoden (“koda”)
5. Testa programmet
6. Debugga programmet

Kodning i Code.org

I andra delen kollar vi in Code.org och det verkar inte helt omöjligt det här med kodning. Roligt är det dessutom. Visste du att man kan programmera fast man inte har någon dator? Linda ger ett exempel på ett enkelt programmeringsspråk som bloggaren DrTechniko lärt sin 2-åriga son. Barnen visar också hur man kodar i code.org för Alex som gillar att spela Minecraft. Om man har spelat mycket Minecraft så har man i själva verket kodat mer än man tror.

Se också på Lindas infopaket och kom igång med Code.org.

Code.org hittar du här!

Scratch-programmering

Scratch är ett programmeringsmiljö som vem som helst får använda. Det enda du behöver är en dator med nätuppkoppling. Scratch har utvecklats vid universitetet MIT i USA och det utvecklas fortfarande hela tiden. Scratch finns på många olika språk. Vi börjar med Scratch. Obs, inte samma sak som att börja FRÅN scratch. Mycket roligare! Kanske vi kan få ihop två små berättelser …

Linda berättar att algoritmer egentligen är en steg för steg-beskrivning av hur man löser ett problem. När man programmerar ska man man vara väldigt tydlig. Vi kan inte utgå från att datorn skulle förstå någonting av sig själv.

I videon visar Linda hur man skapar ett konto i Scratch och hur man kommer igång.

Scratch hittar du här!

Koda spel i Scratch

Dags att koda ett spel både i och från Scratch. Tjejerna gör ett spel och killarna ett annat. Hur olika blir de?

I fjärde delen bestämmer vi hur våra figurer rör sig på spelplanen, vad som händer när man klickar på dem och hurdan poängräkning vi ska ha. Linda berättar också om Commodorespelet "The Great Giana Sisters" som hon spelade i sin barndom.

I följande video berättar Linda hur man kodar ett spel i Scratch.

Spelkodandet i Scratch fortsätter

I det här avsnittet bestäms vad som ska hända under spelets gång. Skall det t.ex. finnas någon tidsbegränsning? Hur ska de olika nivåerna se ut? Eller hur skall poängen räknas? Barnen lär sig göra meddelanden i Scratch. Och sist blir det tjejerna mot killarna! Klarar tjejerna killarnas spel och tvärt om?

Se på Lindas infopaket så får du veta vad det innebär och hur man skickar meddelanden i Scratch.

Projekt med blinkande lampor

Inför nästa projekt, blinkande lampor, är det massor av arbete, innan vi kommer till själva programmeringen. Allra först måste vi veta lite om el- och strömkoppling. Linda visar också mikrokontrollern, batterihållaren, kabeln och ledlampan som ska användas i projektet.

Programmeringen är ofta bara en liten del av hela arbetet

Nu ska det designas och sys. Vem är bäst på att sy? Är det någon av flickorna eller är pojkarna minst lika duktiga? Ofta är själva programmeringen bara en liten del av hela arbetet och projektet med de blinkande lamporna är inget undantag.

Programmering av de blinkande lamporna

Äntligen har det blivit dags att programmera de blinkande lamporna. Som tur behöver man inte göra allting själv. Det man oftast gör är att man tar någons färdiga kod och ändrar på den. Det finns många färdiga program som man kan ladda ner och ändra på.

Fastän kod först kan se krånglig och oförståelig ut, så är det inte omöjligt att lära sig att programmera. När man börjar läsa koden och testa på olika saker, så inser man snart att man faktiskt kan göra vissa ändringar i koden.

I videon visar Linda hur du i Scratch kan låna andras projekt och bygga vidare på dem.

Programmering av robotar

Vi besöker Lindas arbetsplats i Åbo och vi får programmera hennes robotar. Programmet som robotarna programmeras med ser ganska likadant ut som Scratch, men själva koden är skriven på engelska.

Vi testar 3D-printning

Linda har en 3D-printer i sitt rum. Först funderar vi hur 3D-printning fungerar och sedan får alla välja en egen modell och själva printa ut varsin liten grej med 3D-skrivaren.

Redaktör för programmet Kan du Koden: Isa Skeppar
Expert:Linda Mannila
Medverkande: Bertha, Ida-Annika, Alex, Rasmus, Olle och Malin.

Länkar:

Linda Mannilas blogg

Internetstiftelsen i Sverige har flera fina guider för dig som vill komma igång med programmering.
Här är några exempel.

Barnhack. Kom igång med programmering!

Lärarhack: handledning om programmering i skolan

Kom igång med Scratch!

Kom igång med WordPress

Websidan teacherhack.com har samlat ihop tips för dig som vill lära mer om att koda med barn.

Veckans affärer tipsar om 9 sajter som lär dig programmera - helt gratis

Grundskola, åk 3-6

 • 10 000 evakuerade undan franska bränder

  Svåra brand i närheten av kändisbadorten Saint-Tropez.

  I södra Frankrike fortsätter bränderna. Över 10 000 människor har evakuerats för eldens skull, och ett 30-tal poliser och brandmän har skadats.

 • "En psykpatient har aldrig semester från sin sjukdom"

  Det är svårare att få krishjälp på sommaren.

  För den som har psykiska problem kan sommaren vara en extra tung tid. I juli när vårdenheterna är stängda och terapeuterna är på semester är det svårare än vanligt att få hjälp.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix