Hoppa till huvudinnehåll

Pistolhotet påhittat? Domare försökte förhindra Lochte att lämna Brasilien

Ryan Lochte under OS i Rio.
Polisen har inte kunnat bekräfta detaljer i Ryan Lochtes vittnesmål. Ryan Lochte under OS i Rio. Bild: Patrick B. Kraemer / EPA / All Over Press Ryan Lochte

Blev Ryan Lochte verkligen rånad och hotad med en pistol mot tinningen? En brasiliansk domare förbjöd på onsdag simmarna Ryan Lochte och James Feigen att lämna landet efter att deras historier gett mer frågor än svar.

Det var förra veckan som Lochte och Feigen påstår att de blev rånade. Rånare utklädda till poliser ska ha stannat de amerikanska simmarnas taxi och stulit deras plånböcker.

– De drog fram pistoler och beordrade oss att lägga oss på marken. De andra lydde, men jag vägrade. Vi har inte gjort något fel, sa jag åt dem, sade Lochte förra veckan.

– Då satt den ena rånaren sitt vapen vid mitt huvud. Först då lade jag ner mig. Sedan åkte de iväg med våra plånböcker, fortsatte Lochte.

Nu har simmarnas vittnesmål ifrågasatts på allvar.

Domare: får inte lämna landet

En brasiliansk domare förbjöd på onsdag simmarna från att lämna landet för att kunna få ytterligare information om det inträffade. Problemet är att Lochte redan rest tillbaka hem till USA. Feigen uppges fortfarande vara i Rio de Janeiro.

Domaren fattade beslutet efter utredningssvårigheter. Polis har inte hittat bevis för att Lochtes och Feigens historier skulle stämma.

– Lochte och Feigen har inte kunnat säga hur taxin såg ut eller vilken färg den hade. Dessutom gav de oss skilda besked om hur många rånarna med pistoler var till antalet, säger säkerhetspolisen João Silva Oliveira till People.

– Vissa detaljer i historien stämmer inte.

Simmaren James Feigen ler vid prisutdelning OS i Rio 2016
James Feigen festade tillsammans med Lochte. Simmaren James Feigen ler vid prisutdelning OS i Rio 2016 Bild: / All Over Press Jimmy Feigen,Olympiska sommarspelen i Rio 2016

Skämtade med varandra

Taxibilen är inte det enda oklara i fallet.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att poliskällor sagt att de inte hittat taxiföraren som skulle ha kört simmarna, eller lyckats bekräfta andra detaljer i fallet.

Det finns däremot saker som talar mot simmarnas berättelser.

I material från en övervakningskamera kan man se Lochte och Feigen återvända till OS-byn, till synes vid gott humör. Man kan se duon skämta med varandra. På videon ser man också att simmarna har sina mobiltelefoner och ackrediteringen i behåll.

– Man kan se de förmodade offren anlända utan tecken på att vara skakade eller fysiskt skadade, säger domaren Keyla Blanc de Cnop, som försökt dra in simmarnas pass.

Oklarheter med tiden

Lochte och Feigen påstod att de lämnade festen kort efter klockan fyra på morgonen, men material från övervakningskameror visar att simmarna först anlände till OS-byn ungefär klockan sju.

Det tar runt 30 minuter att färdas från festplatsen till OS-byn. Det finns också bilder som visar Lochte och Feigen lämna festplatsen senare än de sade att de gjort, skriver Huffington Post.

Lochte är tolvfaldig OS-medaljör och tog ett guld i Rio. Feigen tog också ett guld i Rio. Att göra en falsk polisanmälan är straffbart med upp till sex månaders fängelse i Brasilien.

Läs också