Hoppa till huvudinnehåll

Polisen gjorde inget åt parkeringskaos i Kalkstrand - trots anmälningar

Förbindelsebryggan vid Kalkstrand i Sibbo
Arkivbild. Förbindelsebryggan vid Kalkstrand i Sibbo Bild: Yle/Sune Bergström vändplats

För tillfället är det lugnt i hamnens parkering, i rondellen och längs med vägen i Kalkstrand.

Högsäsongen är över och det är egentligen bara då som parkeringen är ett stort problem. Men det var skolstarten som fick slut på parkeringskaoset för den här gången. Myndigheterna gjorde ingenting.

- Visst har det blivit förändring, men inte beror det ju på att någon skulle ha tagit tag i det utan på att sommargästerna har åkt hem, säger en besviken invånare i Kalkstrand.

Invånarna har inte sett att några bilar har fått böter, och inte heller har man sett till någon patrull från polisen. Detta trots att bilar har stått parkerade längs en landsväg med parkering förbjuden-skylt eller halvt upp på trottoaren på andra sidan.

Anmälningarna återfunna

Det har gjorts anmälningar till polisen om de felparkerade bilarna. De anmälningarna stod inte att finna i slutet av juli när vi rapporterade om trafikkaoset.

Men nu har de kommit fram. Anmälningarna har gått in under någonting som kallas för “övervakningsförfrågan” i polisens interna nät, som alla poliser kommer åt att läsa.

Efter en stunds sökande hittar nu äldre konstapel Håkan Björklöf slutligen inte bara en, utan två anmälningar. Den första är från den 13 juli och den andra från den 15 juli.

- Här är faktiskt en lång förklaring om det här problemet, just att bilarna har svårt att vända och annat, säger Björklöf. Så visst finns det registrerat här.

Någon bättre förklaring till varför anmälan inte har lett till direkta åtgärder än att det kommer in många anmälningar har Björklöf inte.

- Det matas ju på hela tiden i systemet med nya objekt. Det gamla glömts bort och blir inte aktuellt längre och det kommer nya ställen att övervaka, säger han.

Han tror dock inte att anmälningarna har försvunnit i mängden på något vis.

- Nej, allt finns ju här. Det syns inte heller här vad som har gjorts, så det kan jag inte säga.

Ring igen

Björklöf föreslår att man ska höra av sig flera gånger till polisen, så att ärendet hålls aktuellt. Han misstänker dock att böter inte är en lösning på parkeringskaoset utan tänker sig att det måste till andra lösningar från kommunens sida eller att det måste vara en fortgående insats.

För tillfället är parkeringen inte ett problem, eftersom sommargästerna inte är kvar. Men kaoset väntas bli detsamma även nästa säsong.

Så hur många gånger ska man behöva ringa polisen?

- Kanske en gång i veckan. Om det är så att problemet består så kan man nog påminna oss om att det finns kvar, säger Björklöf. Det är vad jag skulle tycka vore passligt själv.

Boende inte imponerade

De boende i området är inte imponerade av polisens insats.

- Det ligger ju på polisens ansvar att vägarna är trygga, att man kan röra sig längs vägarna på ett tryggt sätt, säger en av dem.

Längs vägen i fråga finns det en förbudsskylt mot parkering, men det är också en landsväg med två heldragna gula linjer. Det betyder att omkörning är förbjuden.

- Man tvingas ju bryta mot lagen hela tiden när man måste köra över mittlinjen för att komma fram, säger en boende.