Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals torterade till döds i syriska fängelser

Amnesty international för kampanj mot tortyr.
Amnesty international för kampanj mot tortyr. Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO stop torture

Förhållandena i de syriska fängelserna är omänskliga, visar en färsk rapport från Amnesty International. Åtminstone 17 723 människor uppskattas ha dött i de syriska fängelserna under det fem år långa kriget i landet.

Enligt Amnesty International uppfylls alla kriterier för brott mot mänskligheten. Den syriska staten tystar sina kritiker med tortyr. Sannolikt rör det sig om betydligt fler offer än de 17 723 som Amnesty International har kommit fram till.

Rapporten beskriver förhållandena i fängelserna genom berättelser av 65 tortyroffer.

Största delen av de intervjuade hade sett andra fångar dö. Fångarna hålls i så trånga celler att de måste sova i skift. Ofta finns det också lik i cellen. Vakterna sparkar fångarna för att se vilka som ännu är vid liv.

Misshandeln börjar ofta redan vid arresteringen och fortsätter under transporten.
Vid arresteringscentralerna inleds en ritual som kallas för ”välkomstfest”, där de arresterade slås med batonger eller elkablar varefter kvinnorna ofta våldtas.

Allt mer tortyr

Den egentliga tortyren inleds under förhören. Fångarnas fotsulor piskas, de får elchocker, de bränns med hett vatten eller cigaretter. Deras naglar rivs ut, de utsätts för sexuellt våld och så vidare. Målet är att straffa de tillfångatagna eller att få dem att erkänna kritik av regeringen.

Omänskliga förhållanden är ändå inget nytt i Syriens fängelser. De syriska regeringstrupperna har redan i tiotals år använt tortyr för att tysta sina kritiker. Nu har metoden enligt Amnesty ändå blivit en del av en organiserad och utbredd attack mot civila som misstänks för att ha kritiserat regeringen.

Amnesty International kräver att det internationella samfundet ska idka påtryckning mot de krigande parterna i Syrien för att få ett slut på tortyren och den omänskliga behandlingen av fångarna. Amnesty kräver också att alla åsiktsfångar friges och att övriga fångar friges eller döms i en domstol som uppfyller internationella kriterier.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes