Hoppa till huvudinnehåll

Åbo får matsvinnsrestaurang

Kampnaj mot matsvinn i Rotterdam, juni 2015
Kampanj mot matsvinn i Rotterdam, juni 2015. Kampnaj mot matsvinn i Rotterdam, juni 2015 Bild: EPA/ BAS CZERWINSKI matsvinn

I Åbo planeras en matsvinnsrestaurang, som tar till vara överskottsmat och tillreder den.

- En förening har grundats, och nu funderar kärntruppen på bästa sättet att starta restaurangen, berätter Anna Rantasuo.

I Amsterdam startades i fjol restaurang Instock, som serverar måltider tillagade på livsmedelsbutikernas överskottsmat. Finlands första matsvinnsrestaurang, Loop, öppnades på torsdagen i Helsingfors. Båda fungerar som förebilder för restaurangen i Åbo.

Målet är att ta till vara mat som håller på att bli gammal, och som annars skulle slängas bort.

- I Finland slängs årligen mat för cirka 300 miljoner euro, uppger direktör Mari Pantsar på jubileumsfonden Sitra, som arbetar för en hållbar välfärd.

I Åbo har skolmat som blivit över de senaste åren delats ut till hjälpbehövande. Skolköken försöker förstås beräkna åtgången på maten så väl som möjligt, men den mat som blir över ges till gatumissionen i Åbo.

Yle-artikel på finska om matsvinn

 • Ung saudisk kvinna åtalas inte - klädde sig i minikjol

  Ansågs trotsa landets klädkod.

  Saudisk polis har släppt den unga kvinnan som på offentlig plats gick klädd i minikjol och magskjorta. Händelsen kommer inte att få några rättsliga följder och åklagaren har lagt ner fallet.

 • Spanien vann iberiskt EM-derby

  Spanien fick en strålande start på fotbolls-EM.

  Spanien fick en strålande start på fotbolls-EM i Nederländerna. Det iberiska derbyt mot Portugal i Doetinchem slutade 2-0 efter att spanjorskorna avgjort matchen redan i den första halvleken.

 • Frisk luft lockar till utomhusyoga

  Det är populärt att gå på sommargympa utomhus.

  Känn vinden i håret, solstrålarna i ansiktet eller regndropparna i nacken. I sommar kan du gå på gratis utomhusgympa i Borgå nästan varje dag.

 • Forskare om Trumps extra möte med Putin: Väldigt konstigt

  "Trump synbarligen omedveten om politiska normer."

  Att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin förde ett längre samtal med varandra utan att någondera parten informerade om det är både ovanligt och väldigt konstigt, säger forskaren Oscar Winberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland