Hoppa till huvudinnehåll

Det här händer i Vasa i helgen - se bilder!

Funktionärer visar vartåt en triathlet ska springa. På bilden finns också bord med vattenmuggar åt triatleterna.
Sun city triathlon. Funktionärer visar vartåt en triathlet ska springa. På bilden finns också bord med vattenmuggar åt triatleterna. Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa sun city triathlon

Veckoslutet bjuder på en hel del program i Vasa. Det handlar om mat, smaker, trafik och framför allt sport!

På lördagen ordnas Vasa Street food festival då flera av restaurangerna i centrum av Vasa erbjuder portioner i Street food-stil till ett pris av 6-8 euro. Serveringen är koncentrerad till gågatan på Hovrättsesplanaden mellan torget och Rådhusgatan. Sju restauranger deltar, och på menyn finns allt från ribs till vegetariskt.

Samtidigt som Street food-evenemanget ordnas också Barnens trafikdag på torget och gågatan. Här finns en trafikbana där barnen kan ta körkort. Polisen och räddningsväsendet finns också på plats, liksom Trafikskyddet.

På lördag kväll ordnas Smakernas kväll på bakgården och stranden invid hotell Rantasipi Tropiclandia. Evenemanget fokuserar på drycker från bland annat flera mikrobryggerier och föreläsningar på temat mat och dryck. Lilliput-tåget kör non-stop mellan torget och hotell Tropiclandia klockan 16-23.

Stora sportevenemang

Vasa står också värd för en deltävling i serien Strongman Champions League. I Strongman-tävlingen tar tolv män mått på varandra i åtta olika uppgifter. Tävlingarna pågår på torget mellan kl 12 och 16, både på lördag och söndag.

På söndag simmas, löps och cyklas triathlontävlingen Sun City Triathlon. Start- mål-, och växlingsområde är vid hotell Tropiclandia på Vasklot. Trafiken på Vasklot, Myrgrundsvägen och i Sundom påverkas av tävlingen och stundtals kan trafiken stoppas. Såväl fotgängare som cyklister och bilister har orsak att vara extra uppmärksamma längs cykelrutten. Första start är klockan 10 och andra start klockan 12.30.

Cykelkarta över den olympiska sträckan i Vasa sun city triathlon 2016
Cykelkarta för olympiska sträckan Cykelkarta över den olympiska sträckan i Vasa sun city triathlon 2016 Bild: Sun city triathlon vaasa sun city triathlon 2016
Cykelkarta över sprintsträckan i Vasa sun city triathlon 2016
Cykelkarta för sprintsträckan. Cykelkarta över sprintsträckan i Vasa sun city triathlon 2016 Bild: Sun city triathlon sun city triathlon 2016
Löprutten för Sun City Triathlon
Löpkarta för Sun city triathlon Löprutten för Sun City Triathlon Bild: Wasatriathlon Österbotten,Vasa,sun city thiathlon,kartor

Sandvikens stadion får sin officiella invigning på söndag. Det är öppet hus på stadion klockan 12-17, och svenskspråkig guidning ordnas klockan 14 och 15. Klockan 13 är det avspark i damernas division 1, mellan Vasa IFK och Kouvolan sudet.

Klockan 16 är det dags för den egentliga invigningsceremonin. Därefter ska matchbollen till kvällens match mellan VPS och HJK (18.30) levereras till stadion, enligt planerna av en fallskärmshoppare, ungefär klockan 18.05.

Läs också