Hoppa till huvudinnehåll

DNA ljuger inte: Finländarna är annorlunda

Skolelever i färggranna kläder på Ratina Stadion vid utlysningen av skolfreden
Skolelever i färggranna kläder på Ratina Stadion i Tammerfors år 2014. Skolelever i färggranna kläder på Ratina Stadion vid utlysningen av skolfreden Bild: Yle/Sofia Schleutker skolfreden 2014

Finländarnas arvsmassa skiljer sig så mycket från övriga européers att det är skäl att tala om en separat grupp, visar en analys av över 60 000 människors proteinkodande DNA som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Enligt artikeln är vissa genförändringar betydligt vanligare hos finländare än hos andra européer eller asiater vilket gör det motiverat att tala om finländare som en genetiskt separat grupp.

Diabetesforskaren professor Markku Laakso konstaterar i ett pressmeddelande från Östra Finlands Universitet att det också finns genförändringar som enbart förekommer i Finland.

Han ger exemplet på en förändring i genen AKT2 som påverkar insulinresistensen och förekommer hos en procent av finländarna, men inte finns någon annanstans i världen.

Insulinresistens i muskler och lever

Laakso säger att Östra Finlands Universitet och PET-centret i Åbo redan i några månader har undersökt AKT2-genen närmare.

- Mätningar som gjorts tillsammans med professor Pirjo Nuutila vid PET-centret har påvisat att de som har den här genförändringen har insulinresistens i synnerhet i musklerna och i levern, men inte i fettvävnaden, säger Laakso.

PET, positronemissionstomografi, är en avbildningsmetod som ger information om bland annat vävnadernas funktion och kroppens ämnesomsättning.

Läs också