Hoppa till huvudinnehåll

En bättre attityd nyckeln när Kuqi ska hålla kvar FC Inter i ligan

Shefki Kuqi efterlyser jämlik behandling.
FC Inters nya tränare Shefki Kuqi tror på sitt manskap och tänker hålla kvar Åbolaget i fotbollsligan. Shefki Kuqi efterlyser jämlik behandling. Bild: All Over Press Shefki Kuqi

Efter 22 spelade omgångar ligger FC Inter näst sist i fotbollsligan. Ett katastrofläge med tanke på Åboklubbens förväntningar inför den här säsongen.

Klubbens vd Stefan Håkans ger sin syn på varför det förmodade topplaget hittills har haft en rejäl uppförsbacke.

- Det är säkert många faktorer som spelar in. En orsak är att det har varit många skador. Men nu har vi fått in en ny tränare i Shefki Kuqi och det märks att han har fått spelarna att få en bättre attityd, så nog ser vi ganska ljust på slutet av säsongen. Realistiskt sett handlar det nu ändå främst om att säkra en plats i ligan utan att behöva kvala för att hålla oss kvar. Men jag är ingen pessimist så jag ser väldigt ljust på att det ska börja löpa på bra. Det har bara varit en förarglig säsong hittills.

Interbossen Håkans är tydlig med att förväntningarna naturligtvis var något helt annat än att ligga näst sist i tabellen. Fler värvningar är också högaktuella.

- Vi förväntade oss att vara bland de tre bästa lagen i ligan och det trodde väl alla andra också. Men vi har förlorat jämna matcher och sedan har vi haft skador i den avdelning som vi trodde skulle vara den starkaste i laget, nämligen målvaktssidan. Där har det varit lite problem och det är lite jobbigt om man släpper in billiga mål. Fönstret för övergångar är ju fortfarande öppet så nog kommer vi väl att få in någon. Bland annat just på målvaktssidan som jag nämnde ska vi försöka säkra så att någon skada inte kan förstöra hela säsongen.

FC Inters grundare och ordförande Stefan Håkans i april 2015
Stefan Håkans FC Inters grundare och ordförande Stefan Håkans i april 2015 Bild: Yle stefan håkans
Njazi Kuqi
Njazi Kuqi leder fotbollsligans skytteliga med sina 11 mål. Njazi Kuqi Bild: YLE/ Janne Isaksson njazi kuqi

Att FC Inters senaste värvningar, bröderna Shefki och Njazi Kuqi har varit kontroversiella under sin tid i Finland var inget som skrämde FC Inters vd.

- Nej, inte är jag så lättskrämd. Nog får man ha temperament i fotboll. Det har slagit över lite hos Njazi Kuqi i år, men inte är han någon våldsam person. Det kanske tydligen bara är lätt att reta honom om man vet på vilket sätt man ska provocera honom.

Interbossen tillägger att man har diskuterat just de här bitarna med fotbollsligans skyttekung Njazi Kuqi.

- Jo, nog har vi pratat om det här och nog vet han att det är svårt att göra mål om man inte är på plan.

På frågan varför Stefan Håkans värvade bröderna Kuqi svarar han snabbt.

- Shefki Kuqi har spelat i många länder och i många klubbar och han har den vägen fått in mycket information om hur det ska fungera om det ska fungera i lagen. Och lillebror Njazi Kuqi är en bra målgörare och han var bland annat skyttekung när han spelade i den grekiska ligan.

Jag hade inte kommit hit om jag inte hade trott på laget.― Shefki Kuqi

Shefki Kuqi som nyligen tog över tränarbefälet i FC Inter har en klar linje kring vad som måste bli bättre om man ska börja klättra i tabellen.

- Hade jag inte trott på det här laget hade jag inte kommit hit och nog finns det potential och bra spelare i den här truppen, men man måste komma ihåg att det i slutändan är arbetsinsatsen som avgör. Det spelar ingen roll hur bra du är eller talangfull du är om du inte är med fullt ut mentalt. Och då är det svårt att vinna matcher.

- En sak som är säker är att saker och ting inte kommer att missas för att någon inte har lust att göra det. Jag kommer att vara på och påminna mina spelare hela tiden ända tills de förstår och har koll på alla mål vi sätter upp. För här finns bra spelare, de behöver bara ett uppvaknande och samtidigt förstå hur bra de har det som spelare i FC Inter. För det är få fotbollsföreningar som har det så bra ordnat som Inter har. Så det här måste man snabbt påminna spelarna om så att de hela tiden gör sitt yttersta för klubben.

Vad har du för budskap till fansen?

- Just nu är målet solklart. Vi ska hålla oss kvar i fotbollsligan och det är något som jag vill säkra så fort som möjligt. Visst har jag haft samma tanke som många andra inför den här säsongen. Det här laget ska vara i andra änden av tabellen. Men tabellen ljuger aldrig, nu är det hårt jobb som gäller för att vi ska vända på läget, säger Shefki Kuqi.

FC Inter, Åbo
FC Inter, Åbo Bild: Yle/Andy Ödman inter åbo
Med den här truppen ska vi kunna slå alla lag i ligan.― Benjamin Källman

Anfallaren Benjamin Källman beskriver stämningen i truppen.

- Det är lite nytt nu när det har kommit in lite nya spelare och en ny tränare. Allt sådant tar lite tid, men man märker redan att det har blivit mycket bättre. Tabelläget måste vi ändra på, men stämningen i laget är helt ok. Jag tror att det kommer att bli bra och att vi kommer att stiga i tabellen. För vi har riktigt bra spelare och med här laget borde vi ligga i toppen av tabellen. Med den här truppen ska vi kunna slå alla lag i ligan.

När Yle Åboland träffar 18-årige Källman har han och alla andra spelare haft ett långt möte med sin nya tränare Shefki Kuqi.

- Just nu fokuserar vi mest på attityden. Vi vet att vi har allt som behövs för att vara ett bra lag, men vi måste bli bättre på att förbereda oss inför matcherna. Allt kommer nog från attityden på träningarna, så vi måste vara mer taggade även där. Allt det här borde komma inifrån, men eftersom vi har haft en tung säsong blir sådana här bitar lite svårare. Just därför försöker Shefki få in det i oss och det är det han betonar mest, alltså att vi ska bli hungrigare på planen.

Benjamin Källman
Benjamin Källman. Benjamin Källman Bild: Yle / Peter Karlberg Benjamin Källman

Benjamin Källman kom till FC Inter från Ekenäs och han verkar trivas som fisken i vattnet i Åbo.

- Jag trivs riktigt bra här i Inter. Allt i och runt klubben är väldigt bra, på toppnivå i Finland. Och Åbo som stad är också en riktigt bra stad.

18-åringen har utöver ligamål för FC Inter bland annat en del ungdomslandskamper på sin meritlista.

- Jag väntar med spänning på vad som kommer i framtiden. Hittills har min karriär gått riktigt bra. Det jag behöver nu är speltid och det har jag fått i ligan den här säsongen. Sedan har jag också spelat en del med EIF. Jag tror det kan bli riktigt bra. Jag har det som krävs både fysiskt och mentalt för att bli en bra spelare. Just nu är det fullt fokus på FC Inter, men sakta men säkert vill jag söka mig utomlands.

Med 11 omgångar kvar av fotbollsligan har Åboklubben allt i sina egna händer. FC Inters nästa ligamatch spelas nu på söndag när Åbolaget åker till Lahtis och möter FC Lahti.

Sista omgången spelas den 23 oktober och i den matchen ställs FC Inter mot ligajumbon PK-35.

Allt om fotbollsligan