Hoppa till huvudinnehåll

Faneden lockar tusentals människor till Borgå

Krigsmannaedgång i Pargas
Så här såg det ut under krigsmannaedgången i Pargas i fjol. Krigsmannaedgång i Pargas Bild: Yle/Linus Hoffman faned

Lördagen den 20 augusti väntas specialarrangemang i trafiken i Borgå centrum. 600 rekryter från Nylands brigad i Dragsvik ska nämligen svära sin faned eller avge sin krigsmannaförsäkran i Borgå.

Thorbjörn Sirén ska fungera som konferencier under edgången. Han säger att Borgåborna redan i arla morgonstund kommer att lägga märke till att det strömmar in bussar och stora mängder med militärfordon till stan.

Programmet börjar klockan 10.30 med kransnedläggning vid hjältegravarna uppe på Näsebacken.

Strax efter klockan 11 är det dags för den högtidliga försäkran på centralidrottsplan, och klockan 12 går den stora edgången av stapeln.

– Borgå gymnasiums gård blir ett militärområde under lördagen i och med att beväringarna och brigaden samlas där. Därifrån kommer trupperna sedan att ta sig till centralidrottsplanen, säger Sirén.

Specialarrangemang i trafiken

Sirén förklarar att trupperna kommer att korsa Alexandersgatan och delvis också gå längs med den innan själva evenemanget och efter edgången.

– Cirka 12.40 eller 12.45 kommer Alexandersgatan att fyllas av nästan tusen man i en parad som går från centralidrottsplanen ända ner till Runebergsgatans korsning.

Stängda gator

Följande gator kommer att stängas av eller begränsas för trafik:

  • Alexandersgatan – Fänriksgatan kl. 12.25–12.40
  • Alexandersgatan – Linnankoskigatan – Brunnsgatan – Fredsgatan – Biskopsgatan – Runebergsgatan kl. 12.30–12.50
  • Runebergsgatan – Stadshusgatan – Biskopsgatan – Fredsgatan – Brunnsgatan kl. 12.45–13.30
  • Brunnsgatan – Alexandersgatan – Fredsgatan kl. 13.15–13.45
  • De gator som stängs av helt är Idrottsgatan samt Gymnasiegatan mellan Runebergsgatan och Biskopsgatan samt mellan Biskopsgatan och Fredsgatan.

Förberedelserna inför den stora edgången har pågått i ungefär ett år. Orsaken till att tillställningen arrangeras i Borgå är att staden är en viktig ort för Nylands brigad.

Brigadens rekryteringsområde omfattar hela det svenska Finland.

– Från Borgå kommer det alltid väldigt många rekryter, egentligen en kontingent.

Enligt Thorbjörn Sirén besökte brigaden Pargas på ett motsvarande sätt i fjol. Tanken är att föra brigaden närmare medborgarna.

Han menar att det är viktigt att visa för allmänheten att försvarsmakten finns.

Thorbjörn Sirén i svensk karolineruniform
Thorbjörn Sirén kommer att bära sin karolineruniform. Thorbjörn Sirén i svensk karolineruniform Bild: Yle/Fredrika Sundén thorbjörn sirén

För Borgåborna gäller det också att förbereda sig på stora folkmassor i centrum under lördagen. Fanedstillställningarna brukar samla väldigt mycket publik.

– Vi räknar med cirka 2 000 anhöriga härifrån Östnyland, det vill säga lokala besökare för vilka Borgå är bekant. Hit kommer också cirka 3 000 utomstående, allt från övre Österbotten till inre Finland.

Parkera bilen längre bort

Det lönar sig alltså att vara på plats i tid om man vill följa med fanedstillställningen. Publiken kommer antagligen att börja flockas på centralidrottsplanen redan vid 10-tiden på förmiddagen.

Enligt Sirén lönar det sig att parkera bilarna längre bort från centralidrottsplanen.

Parkeringsplatser finns till exempel vid Ånäshallen, simhallen, idrottshallen och Linnajoen koulu.

– Men vi hoppas att Borgåbor och östnylänningar som kan orientera sig här söker sig till parkeringsplatser lite längre bort från centrum så att våra 3 000 gäster har lättare att komma med, säger han.

Mer information om edgången och hur den påverkar trafiken i centrum finns på Borgå stads webbplats.