Hoppa till huvudinnehåll

Här blir Bolt ännu mer odödlig – har nu åtta OS-guld

Usain Bolt löpte i mål som ohotad etta på 200 meter – segertiden blev 19,78. Jag har visat gång på gång att jag är den bästa i världen, säger Bolt i Yles intervju.

Världens största friidrottsstjärna har slagit till igen.

Tidigt på fredag gjorde Bolt högst antagligen sin sista individuella finalstart i OS. Det slutade med seger – precis som det alltid gör då Bolt tävlar i OS.

– Jag har visat gång på gång att jag är den bästa i världen, säger Bolt i Yles intervju.

Starten gick perfekt för Bolt, som hela tiden behöll kontrollen i loppet. Bolt segrade före kanadensaren Andre De Grasse och Frankrikes Christophe Lemaitre.

– Nog är han fantastisk den här mannen, sade referent Eklöv efter loppet.

Lemaitres brons var den största skrällen i finalen – fransmannen vrålade ut sin glädje då medaljen säkrades. Storbritanniens Adam Gemili noterades för samma tid som Lemaitre, 20,12, men slutade trots det fyra efter granskning av målfotot.

Jackpot på kommande?

Gladast av alla var ändå Bolt, trots att han först var lite missnöjd med segertiden. Precis som vanligt passade han på att stanna länge kvar på banan för att showa och tacka publiken. Det var uppenbart att Bolt ville suga upp allting ur guldögonblicket.

Det lär inte bli fler individuella OS-guld för Bolt, som vidhåller att han inte kommer att tävla i Tokyo om fyra år.

– Jag kommer definitivt att sakna publiken och energin, säger Bolt.

Guldmedaljen var den åttonde i samlingen för jamaicanen. Bolt sopade rent och tog tre guld både i Peking år 2008 och i London år 2012. Det mesta talar för att det blir en till jackpot i Rio. Finalen på 4 x 100 meter återstår fortfarande. Bolt har tagit guld på både 100 och 200 meter i Brasilien.

Bolt hade talat om ett nytt världsrekord i finalen, men de blöta förhållandena i Rio gjorde att rekordet på 19,19 förblev ohotat.

Bolt har fortfarande aldrig förlorat en OS-final.

Resultat:

1. Usain Bolt JAM 19,78
2. Andre De Grasse CAN 20,02
3. Christophe Lemaitre FRA 20,12
4. Adam Gemili GBR 20,12
5. Churandy Martina NED 20,13
6. LaShawn Merritt USA 20,19
7. Alonso Edward PAN 20,23
8. Ramil Guliyev TUR 20,43