Hoppa till huvudinnehåll

Kocka på! Matglädje för småbarn

Isa Gris och Mikael Björklund på Strömsö
Isa Gris & Micke på Strömsö Isa Gris och Mikael Björklund på Strömsö buu

Barnet vägrar, protesterar och skjuter ifrån sig tallriken. Du lirkar, försöker, övertalar. Totalvägran. Den gemensamma stunden vid middagsbordet blev igen något annat än du hade hoppats på. Låter det bekant?

En del barn är väldigt försiktiga och misstänksamma mot allt som är nytt.

Matglädje för småbarn handlar om nyfikenhet, om att uppmuntra barnet till att våga smaka på nya rätter, grönsaker, frukt och bär. Alla sinnen är inblandande i matupplevelse; att titta, känna, lyssna, lukta och slutligen smaka på maten är stimulerande för barnet.

Därför är det bra om barnet får vara med i köket, hjälpa till och undersöka, trots att det kan ta tid och att det blir lite klottigt ibland. Kocka på!-kampanjen handlar om att uppmuntra pedagoger, föräldrar och barn till att smaka på och laga mat på ett roligt och lekfullt sätt.

Skynda långsamt, det räcker att bara titta och dofta första gången.― Susanna Strandback, näringsterapeut på Folkhälsan.

Väck barnets intresse på ett lekfullt sätt. Det är bra att ha med något tryggt och bekant när man inför något nytt. Skynda långsamt, det räcker att bara titta och dofta första gången. Andra gången kanske barnet sätter det på tungan, men inte sväljer. Tvinga aldrig ett barn att smaka, säger Susanna Strandback, näringsterapeut på Folkhälsan

Trots att vardagen ibland är stressig så är det viktigt med rutiner och att samlas och diskutera kring den gemensamma måltiden varje dag.

Att äta tillsammans har positiva effekter på vår hälsa och genom att tillreda mat tillsammans, blir även vardagssysslorna en rolig gemensam stund för hela familjen, säger Ann-Louise Ahrenberg, projektkoordinator för Marthaförbundets projekt Tack för maten!

Några konkreta tips

För att hjälpa barn med att bli mer nyfikna och våga testa nytt i matväg ger Susanna Strandback några enkla tips:

 • Prata om mat med barnen och fundera tillsammans vad ni skall äta
 • Låt barnen delta i matlagningen
 • Ge uppmuntrande kommentarer, men inte belöning eller straff
 • Var en god modell, gör som du säger
 • Gör gemensamma upptäcktsfärder i affären till exempel på frukt och grönsaksavdelningen
 • Ordna en lite finare middag med fin dukning, ljus och servetter en vanlig vardag och låt barnen vara med och planera

Enligt Strandback visar forskning att om vi som barn vänjer oss vid många smaker äter vi mångsidigare som vuxna. Frukter, grönsaker och bär är kopplat till hälsa och eftersom vi finländare äter för lite av dessa, vore det bra om det blir en naturlig del redan från det att vi är små att äta dessa till varje måltid.

Barn i köket på dagis?

Det är inte ofta barn på dagis får eller har en möjlighet att kocka i köket tillsammans med daghemspersonal. Att barn deltar så lite i matlagning och bakning beror kanske främst på att de får maten från ett tillredningskök i en annan byggnad. En annan orsak är att personalen, både i köket och bland pedagogerna, blivit skrämda av många myter om vad man får och inte får göra på grund av hygienkrav. Om man är osäker så kanske man väljer att inte göra något alls.

– Vi hoppas att tröskeln till att arbeta med måltidspedagogik sänks, det behöver inte vara invecklat att arbeta med mat och framförallt ska pedagogerna inte låta sig avskräckas av hygienkraven, säger Susanna Strandback, näringsterapeut på Folkhälsan.

Kocka på! kampanjen

Kocka på! är ett samarbete mellan Folkhälsan, Marthaförbundet, Finlands svenska 4H och Svenska Yle. Kampanjen riktar sig till både föräldrar och barn i hemmen och till alla svenskspråkiga daghem och eftis i Finland. Vi har alla något att vinna på att ge våra barn positiva måltidsupplevelser.

Kampanjen berör många olika frågor: Vad är det bra att äta ofta och vad är det klokt att bara äta ibland? Vågar du testa på nya smaker? Hur kan vi göra det trevligt att äta tillsammans?

Alla svenskspråkiga daghem, förskolor och eftis i Finland får ett Kocka på-material skickat till sig i höst. Häftet består av allt från enkla recept som man kan göra på daghem/eftis till dukningstips och sinnesövningar. Tanken är att häftet ska inspirera pedagoger och barn till spännande smakäventyr!

Startskottet för Kocka på-kampanjen går måndagen den 29 augusti. Då visas musikvideon Kocka på! i BUU-klubben, och kampanjens två nya programserier, Kocka på med Bärtil samt Isa Gris & Micke på Strömsö, publiceras på Barnens Arena.

– Vi riktar oss direkt till barnen. Med kampanjen Kocka på! vill vi, på ett lekfullt sätt, visa exempel på att förhålla sig till mat, säger Monica Vikström-Jokela, som står för tv-seriernas manus och personregi. Alltför ofta närmar man sig frågor om kost med rynkad panna. Via lek och experiment blir det lättare att väcka barns intresse för mat, och samtidigt blir de mer mottagliga för information.

Till kampanjen hör en smaksnurra som kan användas till många olika matlekar. Den kan beställas på buu.yle.fi, så långt lagret räcker, när kampanjen startar. Smaksnurran är gratis.

Staffan med matsnurra i BUU-studion
Staffan med BUU-klubbens förstorade matsnurra Staffan med matsnurra i BUU-studion BUU-klubben

Musikvideon finns på Barnens Arena och de två andra serierna publiceras den 29.8
Kocka på! - videon, visas i BUU-klubben må 29.8.2016 kl. 18.00 i Yle Fem
Kocka på med Bärtil och Isa i BUU-klubben, tisdagar kl. 18.00 med start 30.8 i Yle Fem
Isa Gris & Micke på Strömsö i BUU-klubben, tisdagar kl. 18.00 med start 25.10 i Yle Fem
Kocka på! häftet finns på www.folkhalsan.fi/kockapa, www.tackformaten.fi och www.fs4h.fi

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn