Hoppa till huvudinnehåll

Kocka på! Matglädje för småbarn

Isa Gris och Mikael Björklund på Strömsö
Isa Gris & Micke på Strömsö Isa Gris och Mikael Björklund på Strömsö buu

Barnet vägrar, protesterar och skjuter ifrån sig tallriken. Du lirkar, försöker, övertalar. Totalvägran. Den gemensamma stunden vid middagsbordet blev igen något annat än du hade hoppats på. Låter det bekant?

En del barn är väldigt försiktiga och misstänksamma mot allt som är nytt.

Matglädje för småbarn handlar om nyfikenhet, om att uppmuntra barnet till att våga smaka på nya rätter, grönsaker, frukt och bär. Alla sinnen är inblandande i matupplevelse; att titta, känna, lyssna, lukta och slutligen smaka på maten är stimulerande för barnet.

Därför är det bra om barnet får vara med i köket, hjälpa till och undersöka, trots att det kan ta tid och att det blir lite klottigt ibland. Kocka på!-kampanjen handlar om att uppmuntra pedagoger, föräldrar och barn till att smaka på och laga mat på ett roligt och lekfullt sätt.

Skynda långsamt, det räcker att bara titta och dofta första gången.― Susanna Strandback, näringsterapeut på Folkhälsan.

Väck barnets intresse på ett lekfullt sätt. Det är bra att ha med något tryggt och bekant när man inför något nytt. Skynda långsamt, det räcker att bara titta och dofta första gången. Andra gången kanske barnet sätter det på tungan, men inte sväljer. Tvinga aldrig ett barn att smaka, säger Susanna Strandback, näringsterapeut på Folkhälsan

Trots att vardagen ibland är stressig så är det viktigt med rutiner och att samlas och diskutera kring den gemensamma måltiden varje dag.

Att äta tillsammans har positiva effekter på vår hälsa och genom att tillreda mat tillsammans, blir även vardagssysslorna en rolig gemensam stund för hela familjen, säger Ann-Louise Ahrenberg, projektkoordinator för Marthaförbundets projekt Tack för maten!

Några konkreta tips

För att hjälpa barn med att bli mer nyfikna och våga testa nytt i matväg ger Susanna Strandback några enkla tips:

 • Prata om mat med barnen och fundera tillsammans vad ni skall äta
 • Låt barnen delta i matlagningen
 • Ge uppmuntrande kommentarer, men inte belöning eller straff
 • Var en god modell, gör som du säger
 • Gör gemensamma upptäcktsfärder i affären till exempel på frukt och grönsaksavdelningen
 • Ordna en lite finare middag med fin dukning, ljus och servetter en vanlig vardag och låt barnen vara med och planera

Enligt Strandback visar forskning att om vi som barn vänjer oss vid många smaker äter vi mångsidigare som vuxna. Frukter, grönsaker och bär är kopplat till hälsa och eftersom vi finländare äter för lite av dessa, vore det bra om det blir en naturlig del redan från det att vi är små att äta dessa till varje måltid.

Barn i köket på dagis?

Det är inte ofta barn på dagis får eller har en möjlighet att kocka i köket tillsammans med daghemspersonal. Att barn deltar så lite i matlagning och bakning beror kanske främst på att de får maten från ett tillredningskök i en annan byggnad. En annan orsak är att personalen, både i köket och bland pedagogerna, blivit skrämda av många myter om vad man får och inte får göra på grund av hygienkrav. Om man är osäker så kanske man väljer att inte göra något alls.

– Vi hoppas att tröskeln till att arbeta med måltidspedagogik sänks, det behöver inte vara invecklat att arbeta med mat och framförallt ska pedagogerna inte låta sig avskräckas av hygienkraven, säger Susanna Strandback, näringsterapeut på Folkhälsan.

Kocka på! kampanjen

Kocka på! är ett samarbete mellan Folkhälsan, Marthaförbundet, Finlands svenska 4H och Svenska Yle. Kampanjen riktar sig till både föräldrar och barn i hemmen och till alla svenskspråkiga daghem och eftis i Finland. Vi har alla något att vinna på att ge våra barn positiva måltidsupplevelser.

Kampanjen berör många olika frågor: Vad är det bra att äta ofta och vad är det klokt att bara äta ibland? Vågar du testa på nya smaker? Hur kan vi göra det trevligt att äta tillsammans?

Alla svenskspråkiga daghem, förskolor och eftis i Finland får ett Kocka på-material skickat till sig i höst. Häftet består av allt från enkla recept som man kan göra på daghem/eftis till dukningstips och sinnesövningar. Tanken är att häftet ska inspirera pedagoger och barn till spännande smakäventyr!

Startskottet för Kocka på-kampanjen går måndagen den 29 augusti. Då visas musikvideon Kocka på! i BUU-klubben, och kampanjens två nya programserier, Kocka på med Bärtil samt Isa Gris & Micke på Strömsö, publiceras på Barnens Arena.

– Vi riktar oss direkt till barnen. Med kampanjen Kocka på! vill vi, på ett lekfullt sätt, visa exempel på att förhålla sig till mat, säger Monica Vikström-Jokela, som står för tv-seriernas manus och personregi. Alltför ofta närmar man sig frågor om kost med rynkad panna. Via lek och experiment blir det lättare att väcka barns intresse för mat, och samtidigt blir de mer mottagliga för information.

Till kampanjen hör en smaksnurra som kan användas till många olika matlekar. Den kan beställas på buu.yle.fi, så långt lagret räcker, när kampanjen startar. Smaksnurran är gratis.

Staffan med matsnurra i BUU-studion
Staffan med BUU-klubbens förstorade matsnurra Staffan med matsnurra i BUU-studion BUU-klubben

Musikvideon finns på Barnens Arena och de två andra serierna publiceras den 29.8
Kocka på! - videon, visas i BUU-klubben må 29.8.2016 kl. 18.00 i Yle Fem
Kocka på med Bärtil och Isa i BUU-klubben, tisdagar kl. 18.00 med start 30.8 i Yle Fem
Isa Gris & Micke på Strömsö i BUU-klubben, tisdagar kl. 18.00 med start 25.10 i Yle Fem
Kocka på! häftet finns på www.folkhalsan.fi/kockapa, www.tackformaten.fi och www.fs4h.fi
 • SVT-chef avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier

  Anklagelserna kom fram under #MeToo-kampanjen.

  En SVT-chef som anklagas för sexuella trakasserier säger upp sig med omedelbar verkan. SVT ska också polisanmäla chefen, till följd av uppgifter som kommit fram i en intern utredning.

 • Tiotals döda i två moskéattacker i Afghanistan

  Minst 39 dödades i en attack mot en shiamoské i Kabul.

  Över 70 människor har dödats i två separata attacker mot moskéer i Afghanistan. En attack mot en shiamoské i Kabul dödade åtminstone 39, medan en annan attack mot en sunnimoské i centrala Afghanistan krävde minst 33 dödsoffer.

 • Colin Kaepernick har lyft elefanten på bordet – rasismen i USA är igen i fokus

  De svartas rättigheter i USA är inte som de vitas.

  I Slaget efter tolv diskuterades aktivismen för de mörkhyades rättigheter i USA. Debattörer var Andreas Elfving, som är Svenska Folkpartiets politiska sekreterare, Juri von Bondsdorff, HBL:s medarbetare i Washington samt producent för Eurovision i USA, och Yle Sportens Christian Vuojärvi som också varit Yles USA-korrespondent.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Synlighet för barn i Superhjälparna

  I Superhjälparna kan barn ta plats med hjälp av en vuxen.

  En ny säsong av Superhjälparna, programmet som uppmuntrar barn och vuxna till snällhet.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

 • Amanda - Yles nya juniorserie

  När Ingrid börjar i Amandas klass blir ingenting som förut.

  Livslång vänskap som plötsligt knakar i fogarna. Ensamhet och strävan efter att få tillhöra en grupp. Det här är bekanta känslor för många 12-åringar, också för Amanda. "Amanda" är en ny webbserie som produceras för Hajbo, webbhelheten för 8-13 åringar. Serien handlar om Amanda och hennes liv. Om bästa vännerna, kärleken och den nya flickan Ingrid från London.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på! Matglädje för småbarn

  Spännande smakäventyr för småbarn

  Barnet vägrar, protesterar och skjuter ifrån sig tallriken. Du lirkar, försöker, övertalar. Totalvägran. Den gemensamma stunden vid middagsbordet blev igen något annat än du hade hoppats på. Låter det bekant?

 • Marit af Björkesten: Vi kommer alltid göra program för barn

  Innehåll för barn något av det viktigaste enligt direktören.

  Att göra innehåll för barn hör till de viktigaste uppgifterna på Svenska Yle. Så säger direktören för Svenska Yle, Marit af Björkesten. I dag välkomnar hon alla barn och familjer till BUU-dagen i Böle.

 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

 • MGP 2017 - Tillsammans är stark

  Nu finns ditt livs chans att vara med i MGP 2017.

  Jakten på de tio MGP-finalbidragen börjar nu och pågår fram till den 6 april. Är du mellan 8 och 15 år och gillar att sjunga, dansa eller skriva låtar så är det här din stora chans. Plita ihop en låt, spela in den till exempel i din mobil och skicka in den till oss!

 • Hittehatt vill utveckla 3–5-åringens sociala kompetens

  Karaktärerna ska komma överens och hitta lösningar.

  – Fokus ligger på den sociala kompetensen, i situationer som uppstår på hittegodsbyrån, där karaktärerna ska komma överens och hitta lösningar trots att de är olika, säger ansvariga producenten Petra Holm om Hittehatt, Svenska Yles dockprogram för de allra minsta.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

Nyligen publicerat - Barn