Hoppa till huvudinnehåll

Närpes bygger solpaneler

Solenergin utgör fortfarande en försvinnande liten del av energiproduktionen i Finland. Men ett antal större projekt har genomförts de senaste åren och i mindre skala börjar panelerna dyka upp på hustaken.

Och i Närpes finns det nu paneler på en skola och ett äldreboende i Pörtom och på taket till Kalax daghem som byggs som bäst. Tanken är att ännu ett tak ska få paneler: Det är ett serviceboende som byggs i centrum.

Bara ett komplement

Varför då satsa på solpaneler? Det är ju trots allt, som fastighetsingenjör Hans Hall också medger, endast ett komplement.

- Vi har fasat ut oljeuppvärmningen och ersätter den med olika system. Till exempel bergvärme i kombination med solpaneler, eller som här i Kalax flisvärme och paneler, säger Hall.

Av Kalax daghems totala förbrukning väntas solpanelerna kunna stå för endast 3-4 procent på årsbasis.

Fastighetsingenjör Hans Hall vid Kalax daghem i Närpes.
Hans Hall Fastighetsingenjör Hans Hall vid Kalax daghem i Närpes. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fastighetsingenjör,Närpes

- Under vinterhalvåret kan man inte stödja sig på panelerna. Men under sommaren får man ut energi.

- Men det handlar om att få driftsdata, lära sig och följa med i utvecklingen. Panelerna blir ju mer och mer effektiva och då är det bra att ha samlat på sig lite kunskap, konstaterar Hall.

Lång återbetalningstid

Hall bedömer att återbetalningstiden på panelerna är mellan 15 och 20 år. För lite större projekt torde återbetalningstiden vara kortare.

Ganska lång tid, kan man tycka?

- Visst är det en lång tid men vi har ändå valt att satsa på det här. Det är miljövänligt, säger Hall.

  • Pedersörebo åtalas för djurskyddsbrott

    Åklagaren yrkar på kort villkorligt fängelsestraff.

    En man från Pedersöre åtalas för djurskyddsbrott mot de cirka hundra nötkreatur han äger. Mannen har genom bristfällig skötsel, utfordring och ordnande av ändamålsenliga utrymmen utsatt nötkreaturen för onödigt lidande och plåga.

  • Åbolänningar gillar labradorer – "den ser vänlig ut och är vänlig"

    Den människokära och nyfikna labradoren gillas av många.

    Hunden sägs vara människans bästa vän - och många åbolänningar har en labrador retriever i sitt hem. I Brusaby i Kimito finns landets enda skola för assistenthundar - samtliga är labradorer. Den nyfikna och människokära hundrasen fungerar utmärkt både i myndighetsarbete och som sällskapshund och är säkerligen en orsak till rasens popularitet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten