Hoppa till huvudinnehåll

Närpes bygger solpaneler

Solenergin utgör fortfarande en försvinnande liten del av energiproduktionen i Finland. Men ett antal större projekt har genomförts de senaste åren och i mindre skala börjar panelerna dyka upp på hustaken.

Och i Närpes finns det nu paneler på en skola och ett äldreboende i Pörtom och på taket till Kalax daghem som byggs som bäst. Tanken är att ännu ett tak ska få paneler: Det är ett serviceboende som byggs i centrum.

Bara ett komplement

Varför då satsa på solpaneler? Det är ju trots allt, som fastighetsingenjör Hans Hall också medger, endast ett komplement.

- Vi har fasat ut oljeuppvärmningen och ersätter den med olika system. Till exempel bergvärme i kombination med solpaneler, eller som här i Kalax flisvärme och paneler, säger Hall.

Av Kalax daghems totala förbrukning väntas solpanelerna kunna stå för endast 3-4 procent på årsbasis.

Fastighetsingenjör Hans Hall vid Kalax daghem i Närpes.
Hans Hall Fastighetsingenjör Hans Hall vid Kalax daghem i Närpes. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fastighetsingenjör,Närpes

- Under vinterhalvåret kan man inte stödja sig på panelerna. Men under sommaren får man ut energi.

- Men det handlar om att få driftsdata, lära sig och följa med i utvecklingen. Panelerna blir ju mer och mer effektiva och då är det bra att ha samlat på sig lite kunskap, konstaterar Hall.

Lång återbetalningstid

Hall bedömer att återbetalningstiden på panelerna är mellan 15 och 20 år. För lite större projekt torde återbetalningstiden vara kortare.

Ganska lång tid, kan man tycka?

- Visst är det en lång tid men vi har ändå valt att satsa på det här. Det är miljövänligt, säger Hall.

  • Pohjalainen: Valvira anser att knivhuggen kvinna fick rätt vård vid VCS

    Utlåtandet hjälper inte mannen som knivhögg sin ex-hustru.

    En kvinna som i februari 2016 blev svårt knivskuren i närheten av sitt hem i Orrnäs i Vasa, fick all tänkbar medicinsk hjälp vid Vasa centralsjukhus. Valvira slår fast att sjukhuset inte kan belastas för att kvinnan avled, skriver tidningen Pohjalainen.

  • Tatli återevrövrade EM-titel med bruten hand

    Europamästaren opererades dagen efter sin match mot Patera.

    I tisdags återerövrade Edis Tatli EM-titeln i lättvikt efter 12 ronder mot Francesco Patera i Åbo. Tatli vann med domarrösterna 2-1 och tog därmed revansch för nederlaget mot Patera tidigare i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten