Hoppa till huvudinnehåll

OS-guldmedaljören betalade 10000 euro för att återfå sitt pass och kunna lämna Rio

De amerikanska simmarna fångades av övervakningskameran på bensinmacken.
De amerikanska simmarna fångades av övervakningskameran på bensinmacken. De amerikanska simmarna fångades av övervakningskameran på bensinmacken. Bild: All Over Press Ryan Lochte,Jimmy Feigen

OS-simmaren Jimmy Feigen har gått med på att donera 35000 reais till välgörenhet i Brasilien. Det efter att han och tre andra amerikanska simstjärnor rapporterats ha hittat på en historia om att ha blivit utsatta för ett väpnat rån.

Det var stjärnsimmaren Ryan Lochte, som vann ett stafettguld i Rio de Janeiro, som inledningsvis påstod att simmarna från USA blev rånade och pistolhotade i samband med en taxiresa på vägen hem från en nattklubb.

Ryan Lochte under OS i Rio.
Simmaren Ryan Lochte. Ryan Lochte under OS i Rio. Bild: Patrick B. Kraemer / EPA / All Over Press Ryan Lochte

– De drog fram pistoler och beordrade oss att lägga oss på marken. De andra lydde, men jag vägrade. Vi har inte gjort något fel, sa jag åt dem. Då satt den ena rånaren sitt vapen vid mitt huvud. Först då lade jag ner mig. Sedan åkte de iväg med våra plånböcker, konstaterade Lochte.

Påhittad historia

Den brasilianska polisen anade tidigt misstankar och ifrågasatte simmarna Lochte, Gunnar Bentz, Jack Conger och Jimmy Feigen. Istället framgick det att amerikanerna hade vandaliserat en bensinmack.

En polischef berättade att simmarna hade vandaliserat en toalettmack 16 kilometer utanför OS-byn, något som de erbjöd sig att betala för efter att ha konfronterats av beväpnade vakter.

Feigen fick öppna plånboken

Gunnar Bentz och Jack Conger fick lämna flygplanet när de på torsdagen höll på att lämna Brasilien. De fick ändå senare åka hem till USA. Ryan Lochte hade redan på tisdagen hunnit lämna landet.

Feigen, som fanns kvar i Brasilien, gick däremot med på att betala 35000 reais, cirka 9600 euro, till en välgörenhetsinstitution, rapporterar BBC. Enligt brasiliansk lagstiftning kan straff i vissa fall undvikas genom att donera pengar till välgörenhet. Därmed kan nu även stafettguldmedaljören Feigen åka hem till USA.

– Efter donationen kommer passet att returneras till honom och han är fri att åka hem, sade Feigens jurist Breno Melaragno enligt BBC.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport