Hoppa till huvudinnehåll

Pannkaka för finländarna – besviken Kinnunen tackade president Niinistö

Jarkko Kinnunen var bäst av finländarna i gångtävlingen.
Jarkko Kinnunen var bäst av finländarna i gångtävlingen. Jarkko Kinnunen var bäst av finländarna i gångtävlingen. Bild: EPA/BERND THISSEN Jarkko Kinnunen

De finska herrgångarna var ute efter en poängplacering, en plats bland de åtta bästa, i fredagens 50 kilometers gång i Rio de Janeiro. Resultatet var en besvikelse, endast Jarkko Kinnunen tog sig i mål och det på en 23:e plats.

Aleksi Ojala diskvalificerades och Veli-Matti Partanen bröt loppet. Ojala som har haft teknikproblem fick sin tredje varning när ungefär halva loppet hade avverkats och hans OS tog slut där.

Partanen fick däremot bryta redan efter den första tredjedelen på grund av höftproblem. Jarkko Kinnunen gick in på en 23:e plats.

– Det var kul, jag såg många finländare längs vägen och ett varmt tack till alla. Om jag inte såg helt fel, skönjade jag också presidenten i publiken. Rätt så häftigt, tack till Sauli, sade Kinnunen som gav allt men som var missnöjd med tiden.

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio anlände till Rio de Janeiro i torsdags och åker hem på söndagen.

Toth och Tallent gjorde upp om guldet

Med fem kilometer kvar ledde Jared Tallent från Australien, som vann OS-guld 2012, men fick på slutet se sig besegrad med 18 sekunder av förhandsfavoriten Matej Toth från Slovakien.

Loppet bjöd också på viss dramatik. Fransmannen Yohann Diniz, som också spekulerades ha bra medaljchans och ledde halvvägs, svimmade när ungefär en fjärdedel av loppet återstod. Han lyckades ändå komma upp på benen igen och krigade till sig en åttondeplats.

Resultat, herrar 50 kilometer gång:

1. Matej Toth (Slovakien) 3.40.58
2. Jared Tallent (Australien) 3.41.16
3. Hirooki Arai (Japan) 3.41.24
4. Evan Dunfee (Kanada) 3.41.38
5. Wei Yu (Kina) 3.43.00
6. Robert Heffernan (Irland) 3.43.55
7. Håvard Haukenes (Norge) 3.46.33
8. Yohann Diniz (Frankrike) 3.46.43
---
23. Jarkko Kinnunen (Finland) 3.55.43

Aleksi Ojala diskvalificerades och Veli-Matti Partanen bröt loppet.

Läs också