Hoppa till huvudinnehåll

Putin på Krim: Ukraina bör ta sitt förnuft till fånga

Ryska flottan i Svarta havet
Ryska flottan i Svarta havet Bild: EPA Ryssland,Krim

Rysslands president Vladimir Putin har under sitt besök på Krim hållit ett möte med medlemmarna i det inflytelserika ryska säkerhetsrådet.Samtidigt pågår en stor rysk militärmanöver där man uppges öva på att snabbt förflytta trupper till den omstridda halvön.

Den ryska presidenten anlände på fredag eftermiddag till hamnstaden Sevastopol, och ska enligt nyhetsbyrån Reuters ha sagt att han hoppas att Ukraina tar sitt förnuft till fånga i försöken att lösa den pågående diplomatiska krisen med Ryssland.

- Vi kommer inte att bryta de diplomatiska förbindelserna med Ukraina, trots att de nuvarande ukrainska myndigheterna inte vill ha diplomatiska förbindelser med oss på ambassadnivå, sade Putin. Trots det skapar vi möjligheter att utveckla kontakterna, konstaterade han.

President Putin diskuterar utvecklingen på Krim
Putin träffade säkerhetsrådet. President Putin diskuterar utvecklingen på Krim Bild: EPA/Sputnik Pool Vladimir Putin,Krim

Gäller att trygga Krims säkerhet, menar Ryssland

Säkerhetsläget på den omstridda halvön skärptes markant förra veckan då Putin anklagade Ukraina för att ha sänt en grupp sabotörer till Krim för att utföra bombattentat. Ukraina har avvisat beskyllningarna att dess trupper skulle ha dödat två ryska militärer i konfrontationen.

Inför Putins besök på Krim konstaterade man från rysk sida att säkerhetsrådets förra möte hade handlat om åtgärder för att skydda medborgare och infrastruktur på Krim, efter det som från rysk sida betecknas som en misslyckad terroristattack.

Den ukrainska presidenten Petro Porosjenko varnade i går för att det fanns en stor risk för att situationen eskalerar och han uteslöt inte en fullskalig rysk invasion på alla fronter.

Militärmanöver tar sikte på Krim

Under tiden håller Ryssland en militärmanöver där man enligt landets försvarsministerium uttryckligen övar att snabbt förflytta trupper och militärmateriel till den annekterade halvön. Manövern pågår vid olika orter i Ryssland, och uppges involvera omkring 2500 soldater, 350 bepansrade fordon och fartyg från Svartahavsflottan.

Ryssland annekterade Krimhalvön år 2014 under protester från Ukraina, USA och EU. Det upptrappade säkerhetsläget sammanfaller också med Ukrainas självständighetsdag nästa vecka, då det har gått 25 år sedan man frigjorde sig från Sovjetunionen.

Läs också