Hoppa till huvudinnehåll

Stort intresse för det gamla länsfängelset i Åbo

Det gamla Kakolafängelset i Åbo.
Fängelsebyggnaden i rödtegel öppnades 1890. Det gamla Kakolafängelset i Åbo. Bild: Yle/Annika Holmbom Åbo,fängelse

Flera intressenter har lämnat in anbud på att köpa det gamla länsfängelset på Kakolabacken i Åbo. Det är statliga Senatfastigheter som sköter försäljningen.

- Vi förhandlar som bäst med köparen som lämnade in det bästa anbudet och hoppas att ha alla detaljer klara senast i början på 2017, säger Mauri Sahi som är direktör för fastighetsutvecklingen och försäljningen vid Senatfastigheter. I det här skedet går vi inte ut med några detaljer om köparen men intresset för byggnaderna var stort.

Till salu var den cirka 7000 kvadratmeter stora röda tegelbyggnaden från 1890 och dessutom de arbetsutrymmen och förrådsbyggnader som finns intill byggnaden. Förutom det skyddade länsfängelset får köparen, om affären blir av, också två tomter med byggrätter på totalt 20400 kvadratmeter våningsyta.

Enligt den ikraftvarande detaljplanen ska tomterna användas för bostadshus.

Tidigare har redan stora delar av fängelseområdet sålts och intresset för de bostäder som nu finns till salu på området har varit stort.