Hoppa till huvudinnehåll

Trump bad om ursäkt - ångrar vissa uttalanden

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump den 21 Juli 2016.
Trumps ursäkt ses som en reaktion på hans allt sämre mätningssiffror och kan tyda på att kampanjretoriken håller på att tonas ner. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump den 21 Juli 2016. Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,Trump,USA,presidentkandidat, Presidentvalet i USA 2016,Republikanska partiet

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har bett om ursäkt för en del uttalanden han gjort i samband med sin valkampanj. Ursäkten kom i det första talet sedan Trump möblerade om i sin kampanjledning på grund av dåliga opinionssiffror.

Donald Trump bad om ursäkt för en del av sina uttalanden under kampen om Vita huset under ett tal i Charlotte i delstaten North Carolina.

Trump sade att han ångrar en del saker han sagt och att han varit förhastad i sina uttalanden.

- Ibland händer det i stundens hetta, under en debatt eller då man talar om många saker, att man inte väljer rätt ord eller att man säger fel saker, sade Trump.

- Jag har gjort det och ångrar det, speciellt i de fall då det har orsakat någon person smärta.

Trump, som hittills har gjort kontroversiella uttalanden till sitt varumärke, gav ändå inga exempel på vilka uttalanden han syftade på.

”Värdelös teleprompterursäkt”

Clintons kampanj var snabb med att avfärda Trumps ursäkt som tomma ord och kallade det en värdelös teleprompterursäkt.

Clintonsidan sade också att det är omöjligt att veta vad Trump menar och vilka av sina uttalanden och förslag han verkligen står bakom så länge ursäkten är så vagt formulerad.

- Vi lärde oss i natt att Trumps talskrivare och hans teleprompter förstår att Trump har mycket att be om ursäkt för, sades det i meddelandet från demokraternas kampanj.

- Men ursäkten i kväll är bara en tom välskriven fras tills Trump berättar vilka av sina många splittrande, stötande och mobbande uttalanden han ångrar och gör något för att göra bot och bättring.

Hillary Clinton håller tal under demokraternas partikonvent 2016.
Hillary Clinton har vind i seglen. Hon leder med mellan 7 och 11 procent i mätningarna. Hillary Clinton håller tal under demokraternas partikonvent 2016. Bild: EPA/TANNEN MAURY Hillary Clinton,Clinton,Philadelphia,Demokratiska partiet i USA,presidentv, Presidentvalet i USA 2016,USA

Dåliga opinionssiffror bakom ny riktning?

Trump har tappat stöd i opionsmätningarna sedan han och han demokraternas kandidat Hillary Clinton nominerades. Han ligger nu långt efter Clinton i samtliga mätningar.

Trump stöter också på allt kraftigare motstånd bland republikanska höjdare och folkvalda.

Trumps ursäkt kom under det första talet sedan han anställde en ny kampanjchef, styrelseordföranden för den konservativa nättidningen Breitbart.

Talet i Charlotte var också uppseendeväckande då det var nästan helt och hållet uppläst, inte improviserat som största delen av hans tidigare framträdanden.

Ursäkten ses som en reaktion på Trumps allt sämre mätningssiffror och kan tyda på en ny försiktigare kampanjstrategi under den nya kampanjledningen.

Att Trumps ursäkt kom just i North Carolina ses också som betydelsefullt.

Delstaten är en av en rad starka republikanska fästen där Trump enligt mätningarna riskerar att förlora mot Clinton.

Det anses också möjligt att Trump kan förlora i Arizona, som har röstat på republikanernas kandidater sedan 1996. Han riskerar till och med att förlora i Utah som har röstat på republikanerna sedan 1964.

Trump leder fortfarande i mätningarna i Utah bland invånarna i stort, men hans ledning är inom felmarginalen då mätningarna begränsades till sannolika väljare.

Det amerikanska presidentvalet 2016