Hoppa till huvudinnehåll

Turkiska militärernas asylprocess startar i Grekland

Turkiska officerare flydde till Grekland efter militärkuppen
Turkiska officerare flydde till Grekland efter militärkuppen Bild: EPA Turkiet,militärkuppförsöket i Turkiet 2016

Grekiska myndigheter intervjuade på fredagen en av de turkiska militärer som har ansökt om asyl i Grekland. Turkiet har krävt att hela gruppen på åtta militärer skickas tillbaka, eftersom man anklagar dem för att ha deltagit i det misslyckade kuppförsöket den 15 juli.

De förnekar själva att de skulle ha varit inblandade, och säger att de befarar att de inte skulle få rättvisa rättegångar i Turkiet och att deras liv skulle vara i fara i hemlandet. Gruppen flög dagen efter kuppförsöket med helikopter till den grekiska staden Alexandroupolis nära den turkiska gränsen och samtliga ansökte omedelbart om asyl i Grekland.

Grekland bekräftar att man har fått en officiell begäran om att de åtta militärerna utlämnas till Turkiet. Asylförhören kommer att fortsätter nästa vecka, och det torde dröja flera månader innan man kan vänta ett beslut i frågan.

Läs också