Hoppa till huvudinnehåll

66 år sedan Maracanaço – och såren är öppna

Neymar
Ska Neymar ta Brasilien till OS-guld? Neymar Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotboll,Neymar

16 juli 1950 trängde sig 199 854 åskådare på världens största stadion, Maracana i Rio de Janeiro. Brasilien skulle vinna sitt första VM-guld i fotboll. På hemmaplan. Allt som krävdes var en poäng mot Uruguay i matchen som just skulle börja...

Ett par timmar senare var publiken på Maracana och vid radioapparaterna runtom i det ofantliga landet paralyserad. Det omöjliga hade hänt: Brasilien, som utklassat Sverige med 7–1 och Spanien med 6–1 och skulle fortsätta med samma show mot Uruguay, hade förlorat.

De 22 i förväg tillverkade guldmedaljerna – en för varje brasiliansk spelare – förblev för evigt en symbol för hur högmod går före fall. Matchen, Maracanaço, det vill säga blåsningen på Maracana, är än idag ett blödande sår i det fotbollsgalna folkets själ.

Och när skammen ännu satt färsk i minnet kom följande fruktansvärda motgång. Åter var det hemma-VM och åter skulle Brasilien gå hela vägen. Men 8 juli 2014 blev en till sorgens dag, en tårarnas tsunami för det stackars folket. På Estadio Mineirao körde Tyskland över hemmalaget med 7–1 i en förbluffande VM-semifinal.

Fansen hoppas på Neymar

Neymar var inte med och förlorade mot Tyskland för två år sedan. Det hade ett brutalt colombianskt knä i ryggen på stjärnan sett till i kvartsfinalen några dagar tidigare. Och det är Neymar som hela nationen på 200 miljoner passionerade fotbollsfans riktar sitt hopp till när Brasilien för andra gången någonsin har chansen att vinna en global turnering på nationalarenan Maracana.

OS är inte VM och Tyskland i OS är inte Tyskland i VM. Men Neymar är frisk, glödhet i de senaste matcherna, och det är ju i alla fall fråga om fotboll. Spelet som definierar den brasilianska självkänslan. Så, ifall OS tar slut med en seger på hemmaplan, med landets populäraste medborgare Neymar da Silva Santos Júnior på planen, blir nog festen något som inte skådats någonsin i olympiska sammanhang.

Är det äntligen dags för Brasilien att få vinna inför sina egna? Eller kommer det förkrossande välorganiserade Junior-Mannschaft att riva upp alla halvöppna sår till ett hav av hjärteblod? Tredje gången spillt?

OS-finalen mellan Brasilien och Tyskland börjar klockan 23.30.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport