Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: T som i 2 Unlimited

Ray och Anita, Anita och Ray. Mera kända som 2Unlimited.
Ray och Anita, Anita och Ray. Mera kända som 2 Unlimited. Ray och Anita, Anita och Ray. Mera kända som 2Unlimited. Bild: CC by SA https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Stefan_Rittershaus Eurodance,2 Unlimited,2 Unlimited

Som bekant rymmer alfabetet inga siffror, men i detta fall var vi tvingade till en rejäl kompromiss. Ett ABC i Eurodance utan 2 Unlimited var helt enkelt otänktbart.

Här måste vi medge att vi tolkar friskt, men eftersom vårt Eurodance-alfabete inte innehåller något utrymme för siffror känner sig säkerligen akter som ”2 Brothers on the 4th floor”, ”2 in a tent” och ”666” lite missunnade.

Inget band inom genren kommer ändå i närheten av det som "2 Unlimited" gjorde på 90-talet.

Vem?

Bandet föddes i Belgien när producenterna Jean-Paul deCoster och Phil Wilde gick samman och fick med sig Ray Slijingaard och Anita Doth som frontfigurer. Fem år av global framgång följde efter genombrottet och 18 miljoner plattor bytte ägare.

Vad?

En massa låtar du älskar att hata. Det började med ”Get Ready For This”, gick vidare via ”Twilight Zone” debutalbumet och bjöd ännu på två singlar innan det var dags att ta världen med storm på allvar.

Skivan hette ”No limits” (1993) och den obestridda hitsingeln bar samma namn i singularis, "No Limit". Låten är fortfarande en av de mest kända i sin genre och har sålt 2,8 miljoner kopior världen över. Den var listetta i Storbritannien, Danmark, Spanien och också i Finland.

Uppföljarskivan ”Real Things” var en kommersiell framgång men ändå ett magplask jämfört med föregångaren och även om bandet ännu sålde plattor och turnerade flitigt, hade man passerat toppen i och med ”No limits”.

Det fanns tydligen en gräns ändå, och bubblan sprack slutligen 1996 och Ray och Anita lämnade projektet.

Några år senare kom bandet tillbaka med nya vokalister, men nådda inte ens i närheten av de tidigare framgångarna.

År 2009 återförenades Ray och Anita på en scen i Belgien efter en paus på 13 år och de har även gjort musik tillsammans igen under artistnamnet ”Ray & Anita” utan desto större framgång.

Öppna Instagram-inlägget

Ray har också nyligen gett ut sin självbiografi under namnet ”My unlimited life” för den riktigt inbitne Eurodance-vännen.

Varför?

2 Unlimited må ha levt ett relativt kort liv på toppen, men deras musikaliska arv lever kvar på otaliga idrottsarenor världen över. Speciellt ”Get ready for this” och ”Twilight zone” hörs ofta inom den nordamerikanska proffsidrotten.

2 Unlimited personifierar på sätt och viss den genre man utgjorde ett flaggskepp för.

Hög energi, duo mellan en rappare och en duktig vokalist och en intensiv men kort karriärutveckling.

Enligt Jukka:

För mig är 2 Unilimited en av eurodancen okrönta konungar.
Låtar som Get ready for this och Twilight Zone var riktiga vägvisare i början av 90-talet. Speciellt de två första skivorna är allt du behöver. Hits och åter hits!

Enligt Antti:

Att lyssna på ”The Real Things”-plattan när jag kom hem från skivaffären med den är en av mitt livs största musikaliska besvikelser. Hur något som varit så bra kunde bli så dåligt. Det fanns liksom INGENTING att ta fasta på. Tror faktiskt inte att jag efter den genomlyssningen någonsin gjorde något annat än spelade öppningsspåret på några discon.

Resten har jag förträngt. Antiklimax med stort A.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.

Läs också