Hoppa till huvudinnehåll

Årets by = Dalsbruk!

Dalsbruks kolugnar och ämbetshuset
Dalsbruks kolugnar och ämbetshuset Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

Årets by i Egentliga Finland finns på Kimitoön i östra Åboland och heter Dalsbruk. Det är byalagens takorganisation Egentliga Finlands byar som varje år utser årets by.

Sammanlagt nio byalag hade tipsat om just sin by.

I år ville man lyfta fram en by som är känd också utanför den egna kommunens gränser och valet föll på Dalsbruk.

Baltic Jazz, Norpas och September Open är exempel på stora evenemang som årligen ordnas i Dalsbruk. Evenemangen engagerar tiotals frivilliga och lockar mycket publik.

En central aktör i Dalsbruk är Dalsbruks byalag. Byalaget grundades 2012 och driver frågor som gäller Dalsbruk. Andra aktiva föreningar är Bruksteatern, SC Stickline (innebandy), Jäntevä (gymnastik- och idrottsförening), Falkö (miljöskydd) och Dalsbruks Röda kors.

Dalsbruks Röda Kors var aktivt med och hjälpte till då fyra syriska flyktingfamiljer anlände till orten i februari. Röda korsets medlemmar såg till att familjerna kunde flytta in i möblerade och städade lägenheter, de ställde upp som vänner och ordnade med program.

Shahad och Isna Shinshari
I februari flyttade bland annat Shahad och Israa Shinshari till Dalsbruk. Shahad och Isna Shinshari Bild: Yle/Monica Forssell flyktingar

Leif Lindgren är ordförande för Dalsbruks byalag. På frågan vad det bästa med Dalsbruk är, svarar Lindgren utan tvekan: Människorna.

- De är rättframma och ärliga. Naturen är otrolig, miljön med gamla hus, havet betyder massor och insjöarna. Här finns allt. En levande tvåspråkighet och ett samhälle där man får hjälp när man behöver hjälp och folk ställer upp på talko. Här är det bra att bo, sammanfattar Lindgren.

Leif Lindgren, ordförande för Dalsbruks byalag.
Leif Lindgren, ordförande för Dalsbruks byalag. Leif Lindgren, ordförande för Dalsbruks byalag. Bild: Yle/Monica Forssell Leif Lindgren

En liten rundfrågning på byn ger ungefär samma resultat. Naturen och den gamla bruksmiljön, hamnen och människorna är det bästa med Dalsbruk. Människor ställer upp och hjälper till då det behövs. Och en hel del talko har det också blivit under de senaste åren.

Här kan du lyssna på kommentarer om Dalsbruk!

Frivilliga håller liv i Dalsbruk

Efter att kommunerna på Kimitoön fusionerandes 2009 har Dalsbruk drabbats hårt av nedskärningar.

FN-steels stålfabrik gick i konkurs 2012 och trots att man i kommunsamgångsavtalet hade bestämt att kommunens administrativa centrum skulle finnas i Dalsbruk, flyttades kommunkansliet snart till Kimito. Nu planerar man att lägga ner ortens bäddavdelning.

Trots bakslagen lyckas Dalsbruks många föreningar, med Dalsbruks byalag i spetsen, hålla liv i Dalsbruk.

Emma Malm som Pippi Långtstrump i Bruksteaterns uppsättning av Pippi Långtstrump.
Bruksteatern engagerar många barn och unga. Emma Malm som Pippi Långtstrump i Bruksteaterns uppsättning av Pippi Långtstrump. Bild: Yle/Monica Forssell teaterkonst,amatörteatrar,bruksteatern,Pippi Långstrump

Det ordnas stora festivaler i byn, den lokala teatern Bruksteatern engagerar varje år tiotals barn och unga, Dalsbruks finska skola Taalintehtaan koulu valdes nyligen till Årets skola och så vidare.

- En Dalsbruksbo är en sådan du kan ta kontakt med när du behöver hjälp, hinner han så ställer han upp och hinner han inte så säger han det. Det är inte så mycket prat bakom ryggen, man ställer upp och känner en stark samhörighet och stolthet över att vara från Dalsbruk, förklarar Leif Lindgren.

Kommunledningen glad

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta är mycket glad över utmärkelsen och tycker att utmärkelsen går till rätt adress och enligt henne är det till stor del tack vare byalaget och andra aktiva föreningar i Dalsbruk som utmärkelsen landar just i Dalsbruk.

- Vi har jätteaktiva föreningar och mänskor på Kimitoön och som kommundirektör är jag jätteglad över det. Vi behöver nämligen inte börja från början då vi funderar på invånarnas välmående och hälsa. Aktiva byalag och föreningar är grunden för det arbetet, säger Anneli Pahta.

Möte om dalsbruks hälsostation.
Dalsbruks byalag ordnar vid behov möten om aktuella ärenden. På bilden ett möte från 2013 då framtiden för Dalsbruks hälsostation diskuterades. Möte om dalsbruks hälsostation. Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruks byalag

Borde Kimitoöns kommun satsa extra på Dalsbruk i och med utmärkelsen?

- Nej jag tycker att våra föreningar och allt det frivilligarbete som många är med i här på ön är något som vi på kommunen inte ska börja styra. Man är ju tacksam och vill varmt tacka dem men egentligen måste man också säga att de gör just det de ska göra.

Enligt kommundirektör Anneli Pahta utgör Dalsbruk ett praktexempel på hur det ska fungera i en kommun: Frivilliga och föreningar är de som ska skapa mening och innehåll i tillvaron.

- Kommunen ska ta hand om det som kommunen enligt lagar och direktiv ska ta hand om, men det offentligas roll är att skapa möjligheter för människor att själva vara aktiva och delta i det som gynnar deras välmående.

Paradoxalt nog kan man alltså hävda att kommunens agerande lett till en blomstrande frivilligverksamhet i Dalsbruk men samtidigt har relationen till öns beslutsfattare och inställningen till gemensamma angelägenheter på ön kanske lidit.

Dalsbruk är paradiset på jorden― Bengt Uggeldahl

Bengt Uggeldahl är född och uppvuxen i Dalsbruk och han skulle inte kunna tänka sig att bo någon annanstans än i Dalsbruk.

En viss bitterhet anser han ändå att det finns bland Dalsbruksborna och den bitterheten handlar om att allt mer av servicen koncentreras till Kimito.

- Det har varit en kamp om vem som bestämmer hela tiden. Nog är vi ju bittra över att allt ska till Kimito, sammanfattar Bengt Uggeldahl. Men att flytta någonstans, till exempel till Kimito, är inte ett alternativ.

- Dalsbruk är paradiset på jorden, slår Bengt Uggeldahl fast.

Bengt Uggeldahl
Bengt Uggeldahl: Dalsbruk är paradiset på jorden. Bengt Uggeldahl Bild: Yle/Monica Forssell bengt uggeldahl

Virttaa by i Alastaro, Loimaa, kom på andra plats i tävlingen om Årets by och årets insats gjordes andra året i rad i Nousis där man i byn Valpperi låtit bygga en ny byskola. Bygget förverkligades i samarbete mellan byalaget och kommunen.

Dalsbruk kommer nästa år att delta i den landsomfattande tävlingen om titeln Årets by.