Hoppa till huvudinnehåll

”Det är som att splittra en familj då flyktingboendet stänger”

Asylsökande kvinna vid fönstret i sitt hem vid Raasepori Resort som ska stängas.
Taif från Irak kommer att sakna sitt hem vid Raasepori resort. Asylsökande kvinna vid fönstret i sitt hem vid Raasepori Resort som ska stängas. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,taif,Raseborg,Flyktingförläggning

Senast den sista september ska flyktingförläggningen Raasepori Resort vara tömd. Många väntar både på asylbeslut och ny adress.

Migrationsverket uppger att majoriteten ska flytta till förläggningen i Mjölbolsta som redan är i det närmaste fullsatt. De som inte ryms in där måste flytta från Raseborg.

Sörjer stängning och vänner

Mukhtar Abdi Ali från Somalia har ännu inte fått besked om han får stanna i Finland. Han vet heller inte var han kommer att bo om några veckor.

- Det är så ledsamt att förläggningen stängs. Vi känner Röda korsets personal och människor i Karis. Alla har varit så hjälpsamma och vi har fått ett så vänligt bemötande.

Mukhtar Abbi Ali och Thiab Albdri måste flytta då deras flyktingförläggning i Raseborg stängs.
Somaliern Mukhtar Abdi och irakiern Thiab Albdri vet ännu inte vart de ska flytta. Mukhtar Abbi Ali och Thiab Albdri måste flytta då deras flyktingförläggning i Raseborg stängs. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,Raseborg,thiab albdri

Därför skulle Mukhtar Abdi också gärna stanna kvar i trakten, om det bara är möjligt. De asylsökande vid Raasepori Resort känns också som en ny familj, efter att man bott tillsammans i 10 månader.

- Men om jag fick välja så skulle jag nog hellre bo i ett hus och inte på en flyktingförläggning, säger Mukhtar Abdi.

Hemma i Mogadishu studerade Mukhtar Abdi socialvetenskap vid universitetet och jobbade med kommunala projekt och som översättare. I Raseborg lär han sig ivrigt både finska och svenska.

Han följer också med den finländska flyktingpolitiken och förändringarna inom lagstiftningen.

Flyktingpolitiken ifrågasätts

- Jag hoppas att myndigheterna hade bättre insikt i vad som kan anses vara ett tryggt land att återvända till. Och att man skulle behandla varje ansökan som ett unikt fall istället för att bunta ihop oss, säger Mukhtar Abdi.

Han får medhåll av Thiab Albdri som kom från Iraks huvudstad Bagdad för ungefär ett år sedan. Där jobbade han bland annat med musik i tv.

Koranen och ljus hemma hos en irakisk familj på flyktingförläggning i raseborg
Koranen hemma hos en irakisk familj vid Raasepori Resort. Koranen och ljus hemma hos en irakisk familj på flyktingförläggning i raseborg Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,Flyktingförläggning,taif,Raseborg,Koranen

Det gjorde han tills tiderna förändrades.

- Få människor lämnar sitt hemland om man är trygg där. Men när vardagen präglas av våld och du saknar mänskliga rättigheter, då är situationen en annan.

Inte heller Thiab Albdri vet var han ska bo efter att Raasepori Resort stängs. Men han hoppas ocks kunna stanna i Karis där han fått nya vänner och kontakter.

Flytt mellan förläggningar

Ensamförsörjaren Samara Ahmed från Somalia är 21 år gammal. Hon kom först till Åbo där hon födde sin pojke Nbil för åtta månader sedan.

- Han växer bra. Det är roligt att vara mamma. Jag hoppas vi hittar ett bra boende för oss.

Samara Ahmed har föräldrar och 10 syskon hemma i Somalia. Här är hon ensam med sitt barn.

Att flytta från en förläggning till en annan kan vara förvirrande. Det vet Samara som samtidigt väntar på beslut om asyl.

Hon skulle gärna ha stannat kvar på Raasepori Resort. När dörrarna stängs i slutet av september hoppas hon på Åbo eller Helsingfors som möjlig ny adress.

En kvinna med sitt barn måste flytta från Raasepori Resort då förläggningen stängs.
Nbil är född i Åbo. En kvinna med sitt barn måste flytta från Raasepori Resort då förläggningen stängs. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,samara ahmed,Flyktingförläggning,Raseborg,Somalia

- Jag skulle vilja studera, kanske till sjuksköterska, säger Samara Ahmed.

Hennes landsmaninna Asia Hassan hoppas också på att få stanna i Finland. Hon är nöjd över vad hon sett hittills och öppen för alla alternativ.

- Jag kommer inte med några önskemål utan väntar på att höra vart myndigheterna vill skicka mig härnäst. Det enda jag behöver är lugn och ro.

Många av de asylsökande upplever att det är svårt att flytta från förläggningen i Karis. Man kommer att sakna personalens hjälp och stöd. Nu gäller det att skapa nya kontakter dit man kommer.

Baby Bashir får ny utsikt

Irakiskan Taif har bott med sin man i en radhuslägenhet vid Raasepori Resort. Familjens nyaste medlem är bara ett par veckor gammal. Sonen Bashir föddes på förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus.

Taif som är 25 år gammal har studerat till teknisk ingenjör i hemlandet. Familjen kom till Raseborg via Haparanda och Åbo. Nästa adress blir flyktingförläggningen i Kyrkslätt.

En nyfödd baby på flyktingförläggningen som ska stänga  i raseborg
Lille Bashir föddes på Lojo sjukhus. En nyfödd baby på flyktingförläggningen som ska stänga i raseborg Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,raasepori resort,Flyktingförläggning,Raseborg,babyer

- Det blir ett rum med badrum. Det blir nog bra även om det inte kan mäta sig med friheten och grönskan här, säger Taif och ser vemodigt ut genom sitt fönster.

Familjen väntar fortfarande på sitt asylsamtal med myndigheterna.

- Jag hoppas vi får chansen till ett lugnt och stabilt liv i Finland. Att vårt barn ska kunna växa upp i trygghet, utan krig.

Fakta om förläggningarna i Raseborg

Röda Korset:

- Både Raasepori Resort och Mjölbolsta är så gott som fullsatta. Endast några personer från Resort ryms in vid Mjölbolsta, säger Jari Poukka som ansvarar för fastigheter och säkerhet vid Röda Korset i Nyland.

- Förläggningar på annat håll i Finland har redan har stängt och invånare har flyttat till de förläggningar som fortfarande har varit öppna.

- Det är Migrationsverket som ska minska på antalet platser eftersom större mängder asylsökande inte har kommit till Finland sedan toppen i fjol höstas. Då kom tiotusentals människor från krisländer till Finland för att ansöka om asyl.

Migrationsverket

:

- Majoriteten av de asylsökande vid Raasepori Resort ska flytta till Mjölbolsta. Vart resten ska flytta utreds som bäst, säger inspektör Kaisa Berg.

- Överloppskapaciteten vid flyktingförläggningarna kostar och måste anpassas efter det aktuella behovet. Det är möjligt att vi väntar med att minska 60 platser vid Mjölbolsta, säger utvecklingschef Pekka Nuutinen.

- Migrationsverket beaktar hur långt en asylsökande kommit i sin process för ansökan om uppehållstillstånd. Man strävar också till att beakta arbetsförhållanden och barns skolgång vid valet av boningsort.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland