Hoppa till huvudinnehåll

Gudrun Schyman vill se fler feministiska partier

Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman. Bild: IBL Gudrun Schyman,Gudrun Schyman: Människa, kvinna, mamma, älskarinna, partiledare,Feministiskt initiativ,politiker

Gudrun Schyman, som var med om att grunda partiet Feministiskt initiativ, är orolig över de nationalistiska vindarna som sveper över Europa.

- I förra riksdagsvalet 2014 i Sverige tävlade partierna om att kalla sig feminister, för att de var rädda att de förlorar röster åt oss. I år i Almedalen där alla partier träffas var det en tävlan i nationalism, säger hon.

Schyman säger att nationalism lätt leder till att man trampar på mänskliga rättigheter.

- Kvinnors, hbtq-personers och andra minoriteters rättigheter passar dåligt ihop med krav om ett enat land och ett enat folk med gamla traditioner och där alla har samma religion, säger Schyman..

Alla ska vara jämlika

Hon vill att feministerna runtom Europa tar plats i politiska rum och gör sig hörda. Feministerna i Sverige har varit en blåslampa i debatten, säger Schyman. Därför stöder hon Finlands motsvarighet till Feministiskt initiativ, Feministiska partiet, genom att tala på deras tillställning i Helsingfors på lördagen. Feministiska partiet har nu samlat hälften av de 5 000 anhängarkort som krävs för att få registrera sig som parti.

- Vårt parti behövs för att få också de röster hörda som inte just nu hörs i samhällsdebatten och politiken, säger Katriina Rosavara, en av Feministiska partiets tre ordförande.

Hon påminner om att det tog länge för lagen om könsneutrala äktenskap att gå igenom och att lagen om transkönade personer fortfarande inte är i skick. Partiet vill främja jämställdhet på alla fronter och ser sig inte som ett parti enbart för kvinnor.

- Vi är ett parti för alla! Det föreligger en uppfattning om att det här skulle handla bara om kvinnofrågor, men vi vill driva samma rättigheter och skyldigheter för alla, säger Rosavaara.

Svårt att få igång diskussionen

Schyman säger att det svåraste motstånd de mötte på då de grundade Feministiskt initiativ var att så många inte tycker det var en konflikt.

- Alla säger att vi nog ska ha jämställdhet och att vi nog har det. De säger att det inte är någon konflikt. Då tycker de att man inte behöver ge utrymme åt det i politiken. Men det är ju en konflikt, annars skulle livet se annorlunda ut, säger Schyman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes