Hoppa till huvudinnehåll

Nu medger också Mika Kojonkoski: ”OS varit en besvikelse”

Mika Kojonkoski.
Mika Kojonkoski har ansvarat för toppidrotten i fyra år. Mika Kojonkoski. Bild: com.pic. / Kimmo Brandt / All Over Press Mika Kojonkoski

Finland, som gick in till OS i Rio utan några konkreta medaljmål, har fått nöja sig med en bronsmedalj då sommarspelen går mot sitt slut. Ett dåligt resultat, medger nu lagledaren Mika Kojonkoski.

Under de inledande dagarna av OS talade Kojonkoski om att det är ”feelisen” som är viktig i OS-laget, inte resultat. Ett utlåtande som väckt massvis med kritik både i inhemsk media och bland publiken.

Men efter endast en blåvit OS-medalj måste också Kojonkoski medge att han hade hoppats på bättre resultat – trots att den olympiska kommittén inte hade satt några officiella mål för OS.

– Visst har OS resultatmässigt varit en besvikelse. Men det finns ännu hopp kvar, sade Kojonkoski i en intervju med Yle ännu före David Söderbergs släggfinal.

"Jag har misslyckats"

Men någon medalj för Vöråkastaren blev det inte, och nu ligger de sista medaljhoppen på Antti Ruuskanens axlar.

Oberoende hur det går i spjutfinalen medger ändå Kojonkoski att han misslyckats i sin roll som ledare för OS-laget och hela toppidrottsgrenen inom den inhemska olympiska kommittén.

– Med tanke på resultaten så har jag misslyckats, säger Kojonkoski.

Vinn eller försvinn?

Kojonkoski har lett den blåvita storsatsningen inom toppidrotten och talade ännu för fyra år sedan för en ”vinn eller försvinn”-mentalitet. En satsning som enligt Kojonkoski fortfarande är i startgroparna.

– Vi trodde blint på att satsningen skulle bära frukt redan här i Rio. Men om man är en realist så måste man inse att det tar åtminstone tio år före vi ser resultat, säger Kojonkoski.

Enligt Kojonkoski finns det inget motstridigt i hans nuvarande attityd gentemot ”vinn eller försvinn”-uttalandet för fyra år sedan.

– Jag anser att vi är på god väg. Vi vill nå framgång, men det tar sin tid. Jag hoppas att alla har tålamodet för det, om vi byter riktning hela tiden så blir det ingenting av det hela, konstaterar Kojonkoski.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport