Hoppa till huvudinnehåll

Svampguide för nybörjare

En rymlig korg och en svampkniv är något av ett måste för svamplockaren.
En rymlig korg och en svampkniv är något av ett måste för svamplockaren. Bild: YLE/Joakim Lax svamp,svampar,matsvampar,korgar

Skogens skafferi står på vid gavel, men om man inte är säker på sin sak kan det vara en hög tröskel att kliva över.

Har du ingen i familjen eller kompisgänget som kan följa med dig ut i skogen och lära dig vilka svampar som är ätliga och goda, så skall du nu få några goda råd och tips.

Putsa av och förrensa svampen innan du lägger den i korgen. Svampen är en blek taggsvamp.
Putsa och förrensa svampen på plats och ställe Putsa av och förrensa svampen innan du lägger den i korgen. Svampen är en blek taggsvamp. Bild: YLE/Joakim Lax svampar,rensa,svampplockning,Blek taggsvamp
 • Utrustning: Skaffa en svampkniv, svampkorg och en svampbok eller app till telefonen. Plocka inte i plastpåsar, inte i ämbar. Svampen börjar snabbt ruttna. Ja, okej, använd det som du har till hands, om det rör sig om spontan svampplockning. Hittar du kantareller då du egentligen bara var ute för att skaka daggen av liljekonvaljen så kan du exempelvis tillfälligt använda en mössa eller plastpåse, men flytta svamparna så fort som möjligt till något annat.
 • Förrensa svampen i skogen: Lämna barr, småkryp och liknande där det hör hemma. Svampkorgen ser så mycket trevligare ut också då du lägger ner den på köksbänken om svamparna redan fått sig en avputsning.
 • Är du osäker, plocka inga vita svampar: Då undviker du att få med dig vit flugsvamp i misstag. Ännu viktigare är att inte äta något som du är osäker på. Bruna svampar med bruna skivor skall du också lämna för säkerhets skull, om du inte är helt säker på att det är en rimskivling du håller i handen.
 • Om du är nästan säker, ta med dig hela svampen hem: så kan du identifiera den senare. Om du skurit av svampens fot kan det vara någon detalj som lämnar oklar. Försök komma ihåg var du hittade den. Fanns det tallar runt omkring? Det kan vara en viktig ledtråd vid identifieringen.
 • Dela in din svampkorg: exempelvis med ett par skivor kartong. På det viset blandar du inte ihop olika svamparter med varandra. Papperspåsar går också bra.
 • Gå ut och plocka svamp och lär dig mera: Det finns få saker som klår erfarenhet.
 • Håll koll på var du är: Rör du dig i okänd skog, så ta med dig kompass eller använd en tracker-app i telefonen så att du hittar hem med läckerheterna. Det skulle inte vara första gången som frivilliga får rycka ut för att hitta svampplockare som gått vilse, men det behöver ju inte vara du.
 • Svampplockning omfattas av allemansrätten: Så länge du inte befinner dig på gårdsplaner så är det i princip fritt fram.
Kantareller.
Kantareller. Bild: Patrick Holmström svampar

Det finns 23 så kallade handelssvampar i vårt land. Alltså svampar som lämpar sig för matlagning och som plockas professionellt. Av dessa 23 är det ungefär fem som plockas av ”vanligt folk”.

Dags att göra något åt detta. De flesta har koll på kantarell, trattkantarell och stensopp eller Karl-Johan. Här listar vi nu fyra andra, läckra svampar som du kan utöka din skörd med.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur