Hoppa till huvudinnehåll

Svampguide för nybörjare

En rymlig korg och en svampkniv är något av ett måste för svamplockaren.
En rymlig korg och en svampkniv är något av ett måste för svamplockaren. Bild: YLE/Joakim Lax svamp,svampar,matsvampar,korgar

Skogens skafferi står på vid gavel, men om man inte är säker på sin sak kan det vara en hög tröskel att kliva över.

Har du ingen i familjen eller kompisgänget som kan följa med dig ut i skogen och lära dig vilka svampar som är ätliga och goda, så skall du nu få några goda råd och tips.

Putsa av och förrensa svampen innan du lägger den i korgen. Svampen är en blek taggsvamp.
Putsa och förrensa svampen på plats och ställe Putsa av och förrensa svampen innan du lägger den i korgen. Svampen är en blek taggsvamp. Bild: YLE/Joakim Lax svampar,rensa,svampplockning,Blek taggsvamp
  • Utrustning: Skaffa en svampkniv, svampkorg och en svampbok eller app till telefonen. Plocka inte i plastpåsar, inte i ämbar. Svampen börjar snabbt ruttna. Ja, okej, använd det som du har till hands, om det rör sig om spontan svampplockning. Hittar du kantareller då du egentligen bara var ute för att skaka daggen av liljekonvaljen så kan du exempelvis tillfälligt använda en mössa eller plastpåse, men flytta svamparna så fort som möjligt till något annat.
  • Förrensa svampen i skogen: Lämna barr, småkryp och liknande där det hör hemma. Svampkorgen ser så mycket trevligare ut också då du lägger ner den på köksbänken om svamparna redan fått sig en avputsning.
  • Är du osäker, plocka inga vita svampar: Då undviker du att få med dig vit flugsvamp i misstag. Ännu viktigare är att inte äta något som du är osäker på. Bruna svampar med bruna skivor skall du också lämna för säkerhets skull, om du inte är helt säker på att det är en rimskivling du håller i handen.
  • Om du är nästan säker, ta med dig hela svampen hem: så kan du identifiera den senare. Om du skurit av svampens fot kan det vara någon detalj som lämnar oklar. Försök komma ihåg var du hittade den. Fanns det tallar runt omkring? Det kan vara en viktig ledtråd vid identifieringen.
  • Dela in din svampkorg: exempelvis med ett par skivor kartong. På det viset blandar du inte ihop olika svamparter med varandra. Papperspåsar går också bra.
  • Gå ut och plocka svamp och lär dig mera: Det finns få saker som klår erfarenhet.
  • Håll koll på var du är: Rör du dig i okänd skog, så ta med dig kompass eller använd en tracker-app i telefonen så att du hittar hem med läckerheterna. Det skulle inte vara första gången som frivilliga får rycka ut för att hitta svampplockare som gått vilse, men det behöver ju inte vara du.
  • Svampplockning omfattas av allemansrätten: Så länge du inte befinner dig på gårdsplaner så är det i princip fritt fram.
Kantareller.
Kantareller. Bild: Patrick Holmström svampar

Det finns 23 så kallade handelssvampar i vårt land. Alltså svampar som lämpar sig för matlagning och som plockas professionellt. Av dessa 23 är det ungefär fem som plockas av ”vanligt folk”.

Dags att göra något åt detta. De flesta har koll på kantarell, trattkantarell och stensopp eller Karl-Johan. Här listar vi nu fyra andra, läckra svampar som du kan utöka din skörd med.

Läs också