Hoppa till huvudinnehåll

Vegas sommarpratare i backspegeln

vegas sommarpratare i "backspegel"
Fyrtio sommarpratare har berättat sin historia i Radio Vega i sommar. vegas sommarpratare i "backspegel" Bild: Yle/Sami Liljeblad vegas sommarpratare 2016

Åtta veckor av sommarprat i Radio Vega har kommit till sin ände. Årets upplaga har bestått av en salig blandning mer eller mindre kända personligheter med olika berättelser i bagaget.

Många har talat om sitt liv, andra kring en viss tematik som engagerar just dem. Vi på redaktionen vill med serien att ni som lyssnar ska få en möjlighet att komma lite närmare just de personer som vi har bett ställa upp och göra program. Och vi vill att det ska finnas något för alla.

Peter Sunde Kolmisoppi och Elisabeth Morney utanför Yle Österbottens redaktion
Internetaktivisten Peter Sunde Kolmisoppi och redaktör Elisabeth Morney är nöjda efter inspelning. Peter Sunde Kolmisoppi och Elisabeth Morney utanför Yle Österbottens redaktion Bild: Privat / Elisabeth Morney vegas sommarpratare 2016

Politikerna upprör

Med fem politiker på listan i år har serien också skapat en del debatt. Några frågar sig om politiker alls hör hemma i en radioserie som sommarprat. Det gör de. Politikerna är en del av samhället i stort och Vegas sommarpratare speglar samhället och året som gått.

I år har bland annat Li Andersson delat med sig av sina tankar om landets flyktingpolitik, utgående från ett krogbesök i Åbo. Carl Haglund har berättat om sina barndomsdrömmar och om varför han nu har lämnat politiken. Ulla-Maj Wideroos ser tillbaka på sin tid i maktens korridorer och minns det mesta med värme.

Carl Haglund funderar på om tiden räcker till för att dansa lite Macarena i studion
Carl Haglund funderar på om tiden räcker till för att dansa lite Macarena i studion Carl Haglund funderar på om tiden räcker till för att dansa lite Macarena i studion Bild: yle/Heidi Grandell-Sonck carl haglund

Också filosofen Nora Hämäläinens sommarprat om vikten av bildning och nedskärningarna i universitetsvärlden väckte diskussion. Så här skriver till exempel Annika Metsämäki om programmet: “Jag blev så glad av ditt sommarprat. Du prickade en av mina käpphästar så precist! Forskning är inte till för den enskilda studeranden, det är för mänskligheten.”

Den tomma spjälsängen

Engagerat har också Anneli Heikkilä-Nordmyrs sommarprat om barnlöshet. Så här skriver signaturen “Man, 40” efter att ha lyssnat på programmet: "Tack! Lyssnade på ditt sommarprat i hörlurarna medan jag tittade ut på landskapet genom bussfönstret. Berörde; grät stilla och tyst. Du sätter ord på det som många bär inom sig i tystnad."

Anneli Heikkilä-Nordmyr går igenom sitt manus en sista gång innan inspelning.
Anneli Heikkilä-Nordmyr går igenom sitt manus en sista gång innan inspelning. Anneli Heikkilä-Nordmyr går igenom sitt manus en sista gång innan inspelning. Bild: Yle / Tiina Grönroos vegas sommarpratare 2016

Anneli Heikkilä-Nordmyr valdes av er läsare och lyssnare till Lyssnarnas sommarpratare i år. Vill du själv vara med och sommarprata i Radio Vega ska du hålla ögonen öppna i april nästa år då vi börjar efterlysa bidrag.

Kändisar som överraskar

Tematiken i sommarpraten styrs inte redaktionellt, vilket också i år skulle visa sig resultera i några förtjusande överraskningar. Få känner väl till att dirigenten Anna-Maria Helsing kämpar med ett i det närmaste obefintligt lokalsinne, eller att tungviktsboxaren Robert Helenius har dyslexi och därför övervägde att alls inte sommarprata.

Robert Helenius är glad efter att inspelningen av sommarpratet är över
Robert Helenius berättade om hur det var att kallas dum i skolan. Robert Helenius är glad efter att inspelningen av sommarpratet är över Bild: yle/Heidi Grandell-Sonck robert helenius

Skådespelerskan Kati Outinen berättar om en svår episod i början av nittiotalet som hon tror att kommit att påverka hela hennes karriär och bloggaren Malena “Malenami” Björndahl berättar öppet om sin skiljsmässa.
Såhär kommenterar signaturen Sofia Malenamis sommarprat: "Jag rördes till tårar av hennes berättelse om en upprivande skilsmässa och inspirerades av hennes styrka att alltid resa sig igen."

Teknikern Peter "Lido" Salonen funderar på mixningen tillsammans med sommarprataren Anna-Maria Helsing
Teknikern Peter "Lido" Salonen funderar på mixningen tillsammans med sommarprataren Anna-Maria Helsing Teknikern Peter "Lido" Salonen funderar på mixningen tillsammans med sommarprataren Anna-Maria Helsing Bild: Yle / Elisabeth Morney vegas sommarpratare 2016

Heja Vivi och Victor

För många är tanken på att vara personlig i radio obekväm, det är ingen självklarhet att en person som ombeds göra ett program ställer upp direkt. Därför är alla positiva, uppmuntrande och tacksamma kommentarer som sommarpratarna får mycket välkomna.

I år har signaturen Vivi och Victor utmärkt sig som dem som kommenterat flest sommarprat. För konstruktiva språkkommentarer har Nisse Hult varit på hugget, tack också för det!

Poddlyssnandet ökar

Tydligt i år är att Vegas sommarpratare engagerat också poddpubliken mer än tidigare. Under första sändningsveckan toppade programmet iTunes lista över nedladdade poddar i Finland. Redaktionen fick frågor om varför man inte kunde höra programmet med musik utomlands och svarade så här.

Ben Bergman och Håkan Omars spelar gitarr, i bilden syns också teknikern Pasi Keho-Valkama
Också livemusik ryms med i Vegas sommarpratare. Här spelar Håkan Omars gitarr tillsammans med Ben Bergman. Pasi Keho Valkama kollar att mikrofonerna står rätt. Ben Bergman och Håkan Omars spelar gitarr, i bilden syns också teknikern Pasi Keho-Valkama Bild: Yle / Elisabeth Morney vegas sommarpratare 2016

Repriser i vinter

Radio Vega repricerar tio av årets sommarpratare under jul- och nyårshelgerna. Var med och påverka vilka de blir genom att skriva i kommentarsfältet nedan.

Har du andra frågor eller kommentarer om Vegas sommarpratare eller önskemål om vem du vill höra sommarprata nästa år? Tveka inte att ta kontakt via Svenska Yles publikrespons, skriv till sommarpratare@yle.fi, eller i kommentarsfätet nedan.

Alla vegas sommarpratare 2016

Vegas sommarpratare 2016

Läs också

Nyligen publicerat - Vega