Hoppa till huvudinnehåll

Avokadotrenden skadar mexikanska skogar

En halverad vaokado med kärnan i den ena halvan, uppställd på ett bord
Avokadon är omåttligt populär. En halverad vaokado med kärnan i den ena halvan, uppställd på ett bord Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press avokado,Avokadosläktet,avokado,Hass avocado

Att äta avokado har redan i många års tid kopplats ihop med hälsosam livsstil och avokadorätter är trendiga särskilt bland unga - men nu ser det ut som att avokadofruktens stora popularitet leder till avskogning i Mexiko.

USA är en av de största importörerna av avokado, och under de senaste månaderna har efterfrågan ökat eftersom några av de största avokadoodlarna i Kalifornien har drabbats av värmeböljor som skadat den lokala produktionen.

Amerikanerna älskar avokado, vilket lett till att lantbrukarna i allt högre grad odlar avokado istället för andra grödor. Den stora efterfrågan på avokado försnabbar ändå avskogningen av tallskogarna i Mexiko.

Attraktivt för jordbrukare att odla avokado

Avokadoträden frodas i samma klimat som tallskogarna i delstaten Michoacán, som producerar mest avokado i Mexiko. Det här har lett till att lantbrukarna börjat plantera avokadoträd under skogens grenverk.

Avokadoodlingarna i Kalifornien har drabbats av värmeböljor under sommaren.
Avokadoodlingarna i Kalifornien har drabbats av värmeböljor under sommaren. Avokadoodlingarna i Kalifornien har drabbats av värmeböljor under sommaren. Bild: All Over Press avokadoodling,avokado,Kalifornien

- Trots att de inte synbart sysslar med avskogning, så växer avokadon under trädgrenarna och förr eller senare kommer tallen att försvinna helt och hållet, säger Mario Tapia Vargas som är forskare vid Mexikos nationella skogsbruksinstitut.

Greenpeace Mexiko säger till AP att det är troligt att även människor blir lidande av detta.

Avokadoträd.
Lantbrukarna i Michoacán har börjat odla avokadoträd i tallskogen Avokadoträd. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press avokado,avokadoträd

- Den stora användningen av jordbrukskemikalier och de höga volymerna av trä som behövs för att packa och frakta avokadon är andra faktorer som kan ha negativa effekter för miljön i området och för invånarnas välbefinnande, säger Greenpeace i ett uttalande.

Men det är svårt att argumentera mot lantbrukarna, på grund av den ekonomiska logiken som ligger bakom avokadoodlandet.

- Odling av avokado är väldigt attraktivt i och med att deras pris är så högt som det är nu, säger Tapia Vargas.

Försäljning av avokado.
Priset på avokado har stigit i år. Försäljning av avokado. Bild: Xinhua/Photoshot. All rights reserved./All Over Press avokado

Stor efterfrågan i Kina och USA

Avokadopriserna steg från runt 86 cent per styck i januari till ungefär 1,10 dollar i juli.

Det är den enorma aptiten för avokado i USA som har drivit på expansionen. Mellan 2001 och 2010 har avokadoproduktionen i Michoacán tredubblats, medan exporten har blivit tio gånger större, enligt en rapport som publicerats år 2012 av det mexikanska skogsbruksinstitutet.

Den avokadobaserade såsen guacamole är den populäraste rätten under sportevenemanget Super Bowl i USA och nu ökar efterfrågan också från Kina, där importen av mexikansk avokado har stigit med ungefär 200 procent per år.

Guacamole.
Många amerikaner vill äta guacamole under Super Bowl. Guacamole. Guacamole,avokado,avokado

- Du kan föreställa dig vad som krävs för att tillgodose den kinesiska marknaden, kommenterade Michoacáns borgmästare Silvano Aureoles till lokala medier i juli.

Myndigheterna har börjat motarbeta den utbredda avokadoodlingen i landet.

I slutet av juli grep den federala polisen i Michoacáns huvudstad Morelia 13 personer och beslagtog två avokadoplantor och två fordon som använts för att omvandla en nyligen avskogad tomt till en fruktodling.

Enligt regeringsdata leder avokadoodlingen till att Michoacán förlorar 485 hektar skog per år.

Avokadomackor.
Särskilt unga älskar avokado. Avokadomackor. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012 avokado,avokado,fotografering

Samband med klimatförändringen

Effekterna av avskogningen sträcker sig även utanför Mexikos gränser. Att skogområdena blir mindre förvärrar klimatförändringen, eftersom träd fungerar som kolsänkor som tar upp kol från atmosfären och binder det.

Avokadoodlingar behöver i sin tur upprepad kemisk stimulans i form av gödslings- och bekämpningsmedel. Avokadon kräver också stora mängder konstbevattning, vilket sätter press på lokala vattenreserver.

Sambandet mellan klimatförändringen och avokado har redan uppmärksammats av vissa företag.

Till exempel den populära amerikanska snabbmatskedjan Chipotle meddelade år 2014 att de kan komma att avlägsna guacamole från sin meny på grund av klimatförändringen.

Källor: Guardian, AP, ThinkProgress

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes