Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien fick sitt efterlängtade guld – Neymar straffhjälte

Det krävdes straffar för att skilja Brasilien och Tyskland åt i OS-finalen i fotboll. Och det blev till slut hemmalaget som fick fira efter att Neymar blivit straffhjälte.

Brasiliens OS-lag gjorde det som VM-laget inte lyckades med. Man vann en stor fotbollsturnering på hemmaplan.

I fotbolls-VM 2014 var det upplagt för brasiliansk fest. Laget skulle vinna guld på hemmaplan men man gick på en ordentlig mina mot Tyskland i semifinalen och blev till slut utan medalj.

Förlusten satte djupa spår i den brasilianska fotbollssjälen men det fanns chans till en liten revansch då Brasilien avancerade till final i fotbollsturneringen i OS.

Och visst blev det ett första OS-guld för Brasilien men det blev en högdramatisk final som stod 1–1 efter ordinarie tid samt förlängning och straffar fick avgöra.

Nils Petersen missade den sista straffen för Tyskland och då klev Brasiliens fixstjärna Neymar fram och avgjorde.

Vilda glädjescener utbröt både på planen och på läktarna då Brasilien fick sitt efterlängtade guld.

Neymar inledde målskyttet

I den 26:e minuten fick Brasilien en frispark i ett mycket bra läge utanför straffområdesgränsen. Neymar steg fram och slog in 1–0 via ribban. Maracana expoloderade då Neymar gjorde sitt fjärde mål i turneringen.

Brasilien fick hålla ledningen till den 59:e minuten då man tappade markeringen i det egna straffområdet och Tysklands lagkapten Maximilan Meyer fick utrymme och tid att enkelt sätta in kvitteringen.

Både i slutet av matchen och i förlängningen var Brasilien det lag som ville mest och skapade målchanser men matchen gick till straffar.

Resultat:

Brasilien – Tyskland 6–5 efter straffar (1–1)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport