Hoppa till huvudinnehåll

Kummola ryter till om OS-magplasket: ”Det har satsats för mycket på friidrott”

Kalervo Kummola.
Kalervo Kummola har många åsikter om toppidrotten i Finland. Kalervo Kummola. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press Kalervo Kummola

Finlands dåliga resultat i OS i Rio kom inte som en överraskning för ishockeypampen Kalervo Kummola. Resultatet av toppidrottssatsningen har inte synts, säger han i en intervju med Yle.

Enligt Kummola är problemet att man i Finland valt att satsa för mycket på fel grenar. Bland annat friidrotten får en bredsida av ishockeyförbundsordföranden.

– Det har satsats för mycket på friidrotten, där konkurrensen är stenhård. Vi har istället helt glömt bort vattensporter som rodd, som vi tidigare varit väldigt bra på, säger Kummola till Yle.

Kummola lyfter också fram lagsporterna – där finländarna lyste med sin frånvaro i Rio.

– Där finns potential för tolv lag. Till exempel handbollen kunde vara en gren där Finland kunde klara sig, bara vi jobbar hårt för det, påpekar Kummola.

Efterlyser ansvar av toppidrottsledningen

Var ligger problemet då? I ledningen av toppidrottssatsningen, om man frågar Kummola.

– Det ligger på ledarnas axlar. Uppenbarligen finns det inte tillräckligt av dem. Tränare och ledare måste ha passion för vad de håller på med, annars blir det inte till något alls.

– I nuläget kan det vara svårt att hitta kompetenta människor, eftersom det är ett väldigt otacksamt jobb. Alla endast kritiserar en då det går dåligt, säger Kummola.

Enligt ishockeypampen vet man inte längre hur toppidrott ska se ut i Finland. Istället lägger man för mycket vikt på resultat i EM-tävlingar, vilket sedan syns då det blir dags för VM eller OS.

"Följ Nya Zeelands exempel"

Enligt Kummola är det ändå i flera grenar som man måste se sig själv i spegeln.

– Jag har länge funderat på ifall det ens är vettigt att slänga runt resurser istället för att bara satsa på ett par grenar. Det hindrar inte att det dyker upp talanger på andra ställen också, säger Kummola.

Kummola berättar också att han redan föreslagit för toppidrottssatsningsledningen att Finland skulle ta efter Nya Zeeland, där man koncentrerar satsningen på vissa grenar.

Oceanstaten, med så gott som lika stor befolkning som Finland, har hittils tagit 18 medaljer i Rio.

– Idrottarna i de här grenarna skulle sedan träna tillsammans. En annan lösning skulle vara att söka hjälp med träning från utlandet. Om vi stannar här och tror att vi själva kan reda upp det här så blir det till ingenting, säger Kummola.

Läs också