Hoppa till huvudinnehåll

OS-klockan dag 16: Brasiliansk volleyfest, dansk finalyra och serbiskt skrällförsök

Danmarks handbollsherrar firar finalplats i Rio.
Så här glada blev Danmarks handbollsherrar när de vann över Polen i semifinalen. Blir det ny seger i finalen? Danmarks handbollsherrar firar finalplats i Rio. Bild: Marijan Murat / EPA / All Over Press Danmarks herrlandslag i handboll,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,olympiska spelen

Det är publikfest när Brasilien jagar hemmaguld i volleyboll, Danmark vill fullborda sitt super-OS och USA:s basketstjärnor försöker vinna 25:e raka matchen i OS. Rio tackar för sig med en bollsportsdag som heter duga.

Då är den här, den sista OS-dagen. OS-dag nummer 16 som är kroniskt fri från finländska deltagare men bjuder på gott om andra godbitar. Här är tiderna ni ska ha koll på.

Klockan 15.30

Maratonlöparna inleder dagen som avslutar hela kalaset. Herrarna springer ut på Rios gator på förmiddagen lokal tid, med kenyanen Eluid Kipchoge som klar förhandsfavorit.

Klockan 18.30

är det dags för herrarnas OS-tävling i mountainbike. På damsidan blev det svenskt guld genom Jenny Rissvedt, enligt förhandsspekulationerna ligger Schweiz eller Frankrike bäst till bland herrarna, då Nino Schurter respektive Julien Absalon får leva med favorittrycket.

Efter det tar herrarnas bollsportsfinaler över showen.

Klockan 19.15

startar volleybollens finalunderhållning. Det finns ingen arena i Rio där stämningen varit lika bra som i volleyhallen Maracanazinho, och det finns risk för hörselskador för den har turen att finnas på plats när Brasilien spelar om guldet mot Italien.

Klockan 20.00

är det dags för herrarnas handbollsfinal. Norden är representerat då Danmark möter Frankrike. Bägge länderna vann sina semifinaler med 29–28 mot Polen respektive Tyskland. Det är upplagt för en lika jämn och högdramatisk duell om guldet.

Klockan 21.45

startar kampen om herrarnas basketguld, som knappast blir lika jämn. I jämförelse med konkurrenterna har det amerikanska laget tolv superstjärnor och Serbien är outsider i finalen mot ett USA-lag som tog sin 24:e raka seger i OS då Spanien föll i semifinalen, i vad många redan kallar turneringens moraliska final.

Herrarnas basketguld blir faktiskt det 306:e och sista som delas ut i sommar-OS 2016.

Klockan 02.00

rekommenderas ändå avslutningen för den som inte fått nog av Brasilien och Rio de Janeiro. Räkna med lite Japan och Tokyo också när stafettpinnen ska skickas vidare från Sydamerika till Asien och arrangören som står i tur om fyra år.

Det var allt för den här gången, den 24 juli 2020 presenterar vi nästa sommar-OS-klocka.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport