Hoppa till huvudinnehåll

Tuomioja öppnar för samarbete mellan oppositionspartierna inför nästa val

Riksdagsledamoten Erkki Tuomioja, socialdemokraterna
Riksdagsledamoten Erkki Tuomioja, socialdemokraterna Bild: All Over Press Erkki Tuomioja,tuomioja,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten och långvarige utrikesministern Erkki Tuomioja manar oppositionen till en enad front inför nästa riksdagsval.

I alla stora frågor, och i de flesta små, har de tre största oppositionspartierna SDP, De gröna och Vänsterförbundet haft en gemensam syn på vilken politik som bör föras, sa Tuomioja vid det österbottniska distriktets 110 års jubileum i Seinäjoki på söndagen.

Därför är det skäl att försäkra sig om att de här partierna också efter valet bildar gemensam front för att besluta om i vilken riktning nästa regering går.

Därför föreslår Tuomioja att de här tre partierna gör upp gemensamma målsättningar för nästa regering och också inför nästa val förbinder sig vid ett gemensamt program.

Tuomioja konstaterar att det finns skillnader mellan partierna men det är mera en möjlighet än ett problem eftersom tiden för självtillräckliga partier är förbi.

Tuomioja sade också att målsättningen i nästa val inte bara får vara att återinträda i regeringen utan målet bör vara en klar kursändring i politiken.

Andersson positiv

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson ställer sig positivt till samarbete mellan de tre partierna inför valet.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Li Andersson Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Li Andersson,Vänsterförbundet,politiker,vänsterpartier

I tidningen Demokraatti säger Andersson att hon inte personligen anser att den svenska modellen med ett gemensamt program inför valet är den bästa. I Sverige bildar partierna både ett vänster- och ett högerblock.

- Men jag förhåller mig positivt till att vi ställer upp gemensamma politiska mål. Partierna har egna valprogram men vi kan komma överens om egna målsättningar, säger Andersson till tidningen.

För Vänsterförbundet vore det naturligt med ett samarbete just med SDP och De gröna. Det kan också fungera som bas för ett regeringssamarbete, spekulerar Andersson.

Niinistö: De gröna vill erbjuda eget alternativ

De grönas ordförande Ville Niinistö ser däremot inte möjligheter för ett direkt valsamarbete med SDP och Vänsterförbundet. De gröna vill i första hand erbjuda väljarna sitt eget alternativ och inte förfalla till blockpolitik, säger Niinistö till Finska notisbyrån.

De Grönas ordförande Ville Niinistö
Ville Niinistö De Grönas ordförande Ville Niinistö Bild: Mikael Crawford/Yle Ville Niinistö

- Väljarna ska för det första besluta om vilket parti blir statsministerparti. Det är en stor skillnad om ett regeringsprogram görs upp krig De gröna och om De gröna eller SDP är ett statsministerparti, säger Niinistö.

Enligt Niinistö är ett regeringssamarbete med SDP ofta naturligt men De gröna är ett reformparti och SDP är ett samhällsbevarande parti och många reformer blir svåra.