Hoppa till huvudinnehåll

Vilken termosmugg är värd ditt kaffe?

Termosmuggar
Dessa tillverkares termosmuggar testade vi: (Från vänster till höger) Primus, allmänn keramisk mugg med gummilock, Bodum, Stelton, Airam. Termosmuggar Bild: Yle/Malena Holmström muggar

Vilken termosmugg håller värmen längst, vilken är snyggast och vad kostar de? X3M:s expertpanel satte fem termosmuggar på prov.

Livets elixir kräver en värdig behållare. Vi talar självklart om kaffe.* Nu när skolbänken kallar och morgnarna blir tidigare, mörkare och kallare är en termosmugg på många studerandes inköpslista. Men hur välja rätt? En termosmugg kan trots allt kosta en liten förmögenhet, och om man väljer att satsa stora pengar på den vill man ju inte ångra sig.

Vi satte fem olika termosmuggar på prov. Termosmuggarna är av olika material och i olika prisklasser. I den självutnämnda expertpanelen har vi X3M:s främsta kaffeälskare och termosmuggsentusiaster, Malena Holmström och Claudia Rybin.

I skrivande stund finns alla muggar till salu i Finland. Informationen är hämtad från tillverkarnas hemsidor och hemsidor av somliga försäljare. För att testa värmeisoleringen använde vi bryggkaffe vars starttemperatur var 76 grader celsius.

*Ja ja, te är också okej.

Primus vacuum commuter mug

Primus termosmugg
Primus vacuum commuter mug. Primus termosmugg Bild: Yle/Malena Holmström primus

Kaffets temperatur efter …

 • 30 minuter: 62 °C
 • 1 timme: 54 °C
 • 3 timmar: 41 °C

Material & mekanism: Pulverlackat rostfritt stål på utsidan, vanligt rostfritt stål på insidan. Dubbelvägg och vakuumisolering. Muggen har ett plastlock som skruvas fast, tätningsringar och en tryckmekanism. Rekommenderas också för kalla drycker. BPA-fri.
Volym: 0,3 liter.
Håller den tätt? Muggen håller tätt, också upp och ner, förutsatt att locket är ordentligt fastskruvat.
Ergonomi: Tryckmekanismen gör att man kan öppna muggen med bara en hand. Drickandet går smidigt och muggen hålls stadigt i handen. Locket kan vara lite ansträngande att skruva upp beroende på hur hårt man skruvat fast det. Locket går att ta isär så att man kan diska det ordentlig.
Diskmaskinsäker? Nej.
Pris: ~25 euro
Finns också i: 3 olika färger: svart, vit, röd . Finns också i volym 0,4 liter. En förmånligare plastversion i olika färger är också tillgänglig.

Keramisk mugg

Keramisk termosmugg/Kaffemugg
Keramisk mugg. Keramisk termosmugg/Kaffemugg Bild: Yle/Malena Holmström keramisk

Kaffets temperatur efter …

 • 30 minuter: 48 °C
 • 1 timme: 38 °C
 • 3 timmar: 26 °C

Material & mekanism: Keramisk mugg med dubbelvägg och gummilock som knäpps fast. En dricköppning i locket. Ingen mekanism.
Volym: 0,4 liter.
Håller den tätt? Nej, muggen kan inte förvaras i till exempel väskan och måste hållas i upprätt position.
Ergonomi: Locket är enkelt att öppna. Drickandet går smidigt och muggen hålls bra i handen, men ett gummiband runt muggen för bättre grepp skulle inte störa.
Diskmaskinsäker? I regel jo.
Pris: I regel ~5-20 euro
Finns också i: många olika färger, mönster och volymer.

Bodum travel mug - vacuum mug

Bodum termnosmugg
Bodum travel mug - vacuum mug. Bodum termnosmugg Bild: Yle/Malena Holmström kaffe

Dryckens temperatur efter …

 • 30 minuter: 62 °C
 • 1 timme: 54 °C
 • 3 timmar: 42 °C

Material & mekanism: Rostfritt stål på ut- och insidan. Dubbelvägg och vakuumisolering. Muggen har ett plastlock som skruvas fast, tätningsringar och en skruvmekanism med 360 graders dricköppning. Den praktiska dekorationen på muggen är gummi. BPA- och ftalatfri.
Volym: 0,45 liter.
Håller den tätt? Muggen håller tätt, också upp och ner, förutsatt att locket är ordentligt fastskruvat.
Ergonomi: Skruvmekanismen kan vara aningen ansträngande att öppna om man har skruvat fast den för hårt. Drickandet går speciellt smidigt tack vare 360 graders dricköppningen och muggen sitter särskilt stadigt i handen tack vare de praktiska gummidekorationerna. Locket kan vara ansträngande att skruva upp beroende på hur hårt man skruvat fast det. Locket går att ta isär så att man kan diska mekanismen ordentlig. Gummidekorationen kan vara svår att få loss för disk.
Diskmaskinsäker? Jo.
Pris: ~40 euro
Finns också i: 5 olika färger: svart, vit, grön, röd, lila. Finns också i volym 0,35 liter.

Stelton to go click

Stelton termosmugg
Stelton to go click. Stelton termosmugg Bild: Yle/Malena Holmström te

Kaffets temperatur efter …

 • 30 minuter: 53 °C
 • 1 timme: 43 °C
 • 3 timmar: 29 °C

Material & mekanism: Rostfritt stål på utsidan och plast på insidan. Isolerad med dubbelvägg. Muggen har ett plastlock som skruvas fast, tätningsringar och en tryckmekanism med 360 graders dricköppning. BPA- och ftalatfri.
Volym: 0,34 liter.
Håller den tätt? Muggen håller tätt, också upp och ner, förutsatt att locket är ordentligt fastskruvat.
Ergonomi: Tryckmekanismen gör att man kan öppna muggen med bara en hand. Drickandet går särskilt smidigt tack vare 360 graders dricköppning. Locket kan vara ansträngande att skruva upp beroende på hur hårt man skruvat fast det. Locket går att ta isär på ett sätt som gör det aningen svårt att diska mekanismen ordentligt.
Diskmaskinsäker? Locket kan tvättas i diskmaskin, muggdelen ska handtvättas.
Pris: ~38 euro.
Finns också i: 8 olika färger: Svart, pastellgrön, vit, koppar, pastellrosa, grå, burgundröd, stål. Finns också i volym 0,2 liter.

Airam teräsautomuki

Airam termosmugg
Airam teräsautomuki. Airam termosmugg Bild: Yle/Malena Holmström airam

Kaffets temperatur efter …

 • 30 minuter: 53 °C
 • 1 timme: 42 °C
 • 3 timmar: 28 °C

Material & mekanism: Rostfritt stål på ut- och insidan. Muggen har ett plasthandtag och plastlock som knäpps med en tätningsring och dricköppning. Ingen mekanism. Rekommenderas också för kalla drycker.
Volym: 0,4 liter.
Håller den tätt? Nej, muggen kan inte förvaras i till exempel väskan och måste hållas i upprätt position.
Ergonomi: Muggen sitter stadigt i handen och det robusta handtaget är en bonus. Drickandet går smidigt och locket är enkelt att öppna.
Diskmaskinsäker? Nej.
Pris: ~9 euro
Finns också i: Finns inte i andra färger eller volymer.

Vilken termosmugg passar mig?

För den krävande:
Du betalar för värmeisolering.

Kräver du att ditt kaffe hålls varmt efter flera timmar är Bodums och Primus muggar bra val. De två stora skillnaderna mellan dessa två är egentligen bara utseendet och lockets mekanism.

För den stilmedvetna:
Du betalar för estetik.

Om det du uppskattar mest är elegant design och du bryr dig mindre om hur länge kaffet hålls varmt är Steltons mugg kanske något för dig. Både Steltons och Primus muggar är bra alternativ om du vill kunna öppna muggen med en hand.

Alla tre muggar håller tätt utmärkt och finns tillgängliga i en större och mindre volym.

För den anspråkslösa och färgglada:
Du betalar för, ja, inte så mycket.

Har du skakiga händer och inget krav på hur länge kaffet ska hållas varmt är både den keramiska muggen och Airams mugg bra alternativ. Egentligen är de ju bara förbättrade versioner av en vanlig mugg - de håller kaffet varmt snäppet längre och spiller mindre.

Vill du stöda ett finskt företag och föredrar en mugg med handtag, kan Airam vara ett bra val. Vill du däremot att muggen reflekterar din färgglada personlighet kunde den keramiska muggen passa dig - den finns i alla regnbågens färger och mönster.

Tips för din termosmuggsjakt

Hittade du ingen favorit bland våra testmuggar? Här är några lärdomar från vårt test, som du kan ta med dig på din termosmuggsjakt:

 • Dubbelväggar ska den ha, annars är det ju ingen termosmugg.
 • Stål på insidan håller kaffet varmt längre än plast. Stålmuggar är också mer hållbara och lättare att diska.
 • Lock som skruvas fast är bättre än de som knäpps fast och tätningsringar är ett måste om du vill att muggen håller tätt.
 • Vill du kunna öppna muggen med en hand ska du definitivt köra med en knappmekanism.
 • Vill du inte att ditt lock får ett eget ekosystem ska du se till att locket går att ta isär ordentligt för disk.
 • Har den en dricköppning utan någon mekanism är det ju en vanlig mugg, lite bättre, men ändå en mugg.

Nyligen publicerat - X3M