Hoppa till huvudinnehåll

Dansstudio i Åbo vågar satsa på ny lokal

Karin Eklund och Julia Martin i KDC:s dansstudio.
Karin Eklund och Julia Martin i KDC:s dansstudio. Karin Eklund och Julia Martin i KDC:s dansstudio. Bild: Yle/Linus Hoffman kashmis dance company

Danskompaniet KDC, Kashmi Dance Company erbjuder danslektioner på svenska i Åbo sedan ett år tillbaka.

Karin Eklund startade sin dansstudio i Svenska Gårdens källarsal, men redan till hösten 2016 flyttade hon dansstudion till Yrkeshögskolan Novias gamla slöjdsal på Nunnegatan, en vågad satsning då det är tuffa tider och dyra hyror i Åbo.

- Jag kände nog bara att det fanns en sådan efterfrågan, säger Eklund. Att nu satsar vi stort bara. Och det har nog lönat sig, för intresset har varit stort för alla våra femton kurser nu på hösten.

Unga åbolänningar som vill gå på danslektioner har kunnat välja Musikinsitutet Arkipelags danslinje eller någon av dansstudiorna i Åbo. Men KDC riktar sig dessutom till studerande, unga vuxna och till sådana som vill ha fartfyllda motionstimmar.

Dansläraren Julia Martin leder lektioner i fitnessbalett och dansfitness, vilket påminner om det utbud som finns i många konditionssalar.

- Meningen är att det ska vara fartfyllda timmar, medger Martin, men baletten och dansen är viktiga, så vi tävlar inte direkt med den muskelträning som gymmen har.

  • Tiotals döda i två moskéattacker i Afghanistan

    Minst 30 dödades i en attack mot en shiamoské i Kabul.

    Tiotals människor har dödats i två separata attacker mot moskéer i Afghanistan. En attack mot en shiamoské i Kabul dödade åtminstone trettio, medan en annan attack mot en sunnimoské i centrala Afghanistan krävde minst tio dödsoffer.

  • Colin Kaepernick har lyft elefanten på bordet – rasismen i USA är igen i fokus

    De svartas rättigheter i USA är inte som de vitas.

    I Slaget efter tolv diskuterades aktivismen för de mörkhyades rättigheter i USA. Debattörer var Andreas Elfving, som är Svenska Folkpartiets politiska sekreterare, Juri von Bondsdorff, HBL:s medarbetare i Washington samt producent för Eurovision i USA, och Yle Sportens Christian Vuojärvi som också varit Yles USA-korrespondent.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland