Hoppa till huvudinnehåll

Dansstudio i Åbo vågar satsa på ny lokal

Karin Eklund och Julia Martin i KDC:s dansstudio. Karin Eklund och Julia Martin i KDC:s dansstudio. Bild: Yle/Linus Hoffman julia martin,karin eklund,kashmis dance company,kdc

Danskompaniet KDC, Kashmi Dance Company erbjuder danslektioner på svenska i Åbo sedan ett år tillbaka.

Karin Eklund startade sin dansstudio i Svenska Gårdens källarsal, men redan till hösten 2016 flyttade hon dansstudion till Yrkeshögskolan Novias gamla slöjdsal på Nunnegatan, en vågad satsning då det är tuffa tider och dyra hyror i Åbo.

- Jag kände nog bara att det fanns en sådan efterfrågan, säger Eklund. Att nu satsar vi stort bara. Och det har nog lönat sig, för intresset har varit stort för alla våra femton kurser nu på hösten.

Unga åbolänningar som vill gå på danslektioner har kunnat välja Musikinsitutet Arkipelags danslinje eller någon av dansstudiorna i Åbo. Men KDC riktar sig dessutom till studerande, unga vuxna och till sådana som vill ha fartfyllda motionstimmar.

Dansläraren Julia Martin leder lektioner i fitnessbalett och dansfitness, vilket påminner om det utbud som finns i många konditionssalar.

- Meningen är att det ska vara fartfyllda timmar, medger Martin, men baletten och dansen är viktiga, så vi tävlar inte direkt med den muskelträning som gymmen har.

Läs också

 • FN-utredning: Båda parter skyldiga till krigsbrott i Aleppo

  Regimen begick krigsbrott dagligen under de sista striderna.

  Både regimen och flera rebellgrupper begick krigsbrott under de sista striderna om Aleppo i fjol, slår en FN-rapport fast. Regimens krigsbrott beskrivs ändå som dagligen återkommande avsiktliga angrepp mot civila.

 • Den jämlika äktenskapslagen träder i kraft

  Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge.

  Nu kan homosexuella par gifta sig, och får också rätt till adoption. Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge och kämpat hårt för den här historiska dagen. Homoäktenskap är tillåtna i 24 länder i världen.

 • Leonardo DiCaprio oroar sig för finsk skog - men för sent

  Filmstjärnan vill bevara avverkad skog på öar i Lammasjärvi.

  Leonardo DiCaprio bekymrar sig på Instagram för skogen på de "vackra öarna i Lammasjärvi" i Finland. Filmstjärnan delar ett inlägg som Greenpeace gjort och ber sina följare sprida ordet för att bevara öarna i Kuhmo i Kajana. Budet kommer ändå för sent eftersom Forststyrelsen har avslutat sin avverkning.

Nyligen publicerat - Åboland