Hoppa till huvudinnehåll

Därför lyckas Sverige i OS

Damfotbollspelare iklädd blått fintar förbi motståndare.
Damfotbollspelare iklädd blått fintar förbi motståndare. Bild: All over press. Marta Vieira da Silva,fotboll,damfotboll,olympiska spelen,Olympiska sommarspelen i Rio 2016

Det var framför allt damerna som fixade hem flera av medaljerna för Sveriges del. När fler damstjärnor föds lockar det fler tjejer till idrotten, tror de supportrar som Yle Nyheter har träffat.

I motsats till Finlands dåliga resultat i OS i Rio har Sverige gjort ett riktigt bra OS. Elva medaljer blev det sammanlagt, av vilka två guld.

På söndag kväll togs medaljörerna emot av jublande svenska supportrar, i Kungsträdgården i Stockholm.

Sveriges fotbollsdamer fick ta emot svenska folkets jubel tillsammans med bland andra guldmedaljören Sarah Sjöström, som sammanlagt tog hela tre medaljer i simning.

Förutom Sjöströms guld tog 22-åringen Jenny Rissveds en guldmedalj i mountain bike. Sverige kunde stolt visa upp 11 medaljer och det har gått 16 år sedan man senast klarade sig lika bra.

"Damlandslaget har länge varit bra"

De svenska fotbollsdamernas silver är ett resultat av många års medvetet arbete för damfotbollen i Sverige, tror Johanna Wassholm, som bär omkring på en stor löpsedel där det står "OS-hjältar".

Johanna Wassholm bär på en skylt där det står OS-hjältar
Johanna Wassholm tror att det har stor betydelse att det finns tjejer som förebilder inom fotbollen i Sverige. Johanna Wassholm bär på en skylt där det står OS-hjältar Bild: Ingemo Lindroos/Yle os,Sverige,olympiska spelen

- Sveriges damlandslag har ju varit väldigt bra länge, i flera år. Så jag tror att det redan har stor effekt.

- Att en massa tjejer har andra fotbollstjejer som förebilder, att man inte bara måste titta på herrlandslaget. Utan att man kan ha Caroline Seger eller Lotta Schelin som idol och bära deras tröjor. Så det tycker jag redan märks och kommer att fortsätta - att fler tjejer vill spela fotboll, säger Wassholm.

"Sverige satsar på ungdomar"

Många föräldrar har kommit till Kungsträdgården med sina idrottande barn, bland dem Jan Malm och Vincent Malm.

Jan och Vincent Malm i Kungsträdgården
Sverige har satsat mycket på ungdomsidrotten, säger Jan Malm, som kommit för att se medaljörerna tillsammans med sonen Vincent Malm. Jan och Vincent Malm i Kungsträdgården Bild: Ingemo Lindroos/Yle kungsträdgården,Sverige,olympiska spelen

- Jag vill hylla dem och känna delaktighet och glädje, tillsammans med mina barn, som också håller på med idrott.

Det blev ju en hel del medaljer för Sverige - hur lyckades man med det?

- Sverige har ju satsat på ungdomsidrotten i ganska många år medvetet, och framför allt på damsidan har ju Sverige satsat historiskt sett tidigt, att tjejer ska kunna idrotta i unga år.

Louise Allard och Johanna Jarllås i Kungsträdgården
Många svenskar ville hylla sina idrottshjältar i Kungsträdgården i Stockholm, bland dem Alicia Silva och Katarina Bolin. Louise Allard och Johanna Jarllås i Kungsträdgården Bild: Ingemo Lindroos/Yle kungsträdgården,Sverige

Stor betydelse för tjejer med drömmar

Bland jublande supportrar står också Louise Allard och Johanna Jarllås, som själva tränar fotboll.

- Det har ganska stor betydelse för små tjejer som har drömmar, säger Allard.

- Också för att man själv håller på med fotboll är man väldigt imponerad att de har lyckats så bra, att de tog sig till final. Herrfotbollen har ju alltid varit större, men nu tror jag att damfotbollen får mer publicitet och då kanske fler börjar spela fotboll som tjej, säger Jarllås.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes