Hoppa till huvudinnehåll

EU:s ”tre stora” träffas om framtiden efter Brexit

Möte efter Brexit i Bryssel, presskonferens.
De tre ledarna har presenterat en enda front sen Brexit-omröstningen. På bilden håller de en gemensam presskonferens under toppmötet i Bryssel efter omröstningen. Möte efter Brexit i Bryssel, presskonferens. Bild: EPA/KAY NIETFELD François Hollande,Angela Merkel,Matteo Renzi

Tysklands, Frankrikes och Italiens ledare samlas på måndagen till ett möte om EU:s framtid efter Brexit-omröstningen.

Premiärminister Matteo Renzi står värd för förbundskansler Angela Merkel och president François Hollande på ön Ventotene utanför Neapel.

EU-höjdarna vill nå konsensus om EU:s riktning före toppmötet om Brexit i början av september.

Den holländska ytterhögerns krav på en liknande omröstning om EU-medlemskap har väckt oro om en kedjereaktion inom unionen.

För att förebygga en sådan utveckling vill ledarna för de vad som efter Storbritanniens utträde kommer att vara de tre stora ekonomierna i EU ha en gemensam linje att presentera vid toppmötet.

Det rapporteras ändå råda en del oenighet om ekonomiska frågor.

Både Renzi och Hollande vill se mer direkt investering och ett slut på åtstramningspolitiken för att få i gång tillväxten.

Merkel uppges stå fast vid Tysklands nuvarande linje och EU:s nuvarande ekonomiska politik.

Födde drömmen om enat Europa

Renzi valde Ventotene för dess symbolvärde då ön anses vara den plats där drömmen om ett enat Europa föddes.

Två italienska intellektuella skrev ett manifest om en politisk union i Europa som skulle hindra nya krig på kontinenten.

Altiero Spinelli och Ernesto Rossi skrev i hemlighet det så kallade Ventotenemanifestet då de satt fängslade på ön under andra världskriget.

Spinelli och Rossi hade fängslats för kritik mot den italienska diktatorn Benito Mussolini och fascismen och nationalismen.

Manifestet, skrivet på cigarettpapper, smugglades från ön av den tyska anti-fascistiska aktivisten Ursula Hirschman och cirkulerades bland motståndsrörelsen i Italien.

Spinelli ligger begravd på ön och de tre ledarna kommer att lägga blommor på graven senare i dag.