Hoppa till huvudinnehåll

Lännen Media: Kaikkonen föreslår 4 000 euro för köp av ny elbil

Bilförsäljare i USA är sura över att Tesla säljer bilarna direkt till konsumenterna
Elbil av märket Tesla. Bilförsäljare i USA är sura över att Tesla säljer bilarna direkt till konsumenterna Bild: EPA/ERIK S LESSER tesla model s

Den som köper en ny elbil borde få en subvention på 4 000 euro av staten, föreslår Antti Kaikkonen som är ordförande för Centerns riksdagsgrupp.

Kaikkonen befarar i en intervju för Lännen Media att Finland kommer att bli omkört av andra länder om inte staten snabbt vidtar åtgärder.

Kaikkonen, som intervjuats inför riksdagsgruppens sommarmöte som inleds i dag, säger att frågan om en subvention har dryftats inom tre ministerier som leds av en Centerminister; Miljöministeriet, Kommunikationsministeriet och Arbets- och näringsministeriet.

Att stöda köp av elbil med några hundra euro skulle inte ha någon inverkan alls, säger Kaikkonen.

Kaikkonen hänvisar till Sverige där elbilarna har blivit vanligare till följd av ett stöd på cirka 4 000 euro. Ett stöd på till exempel 4 000 euro skulle säkert ha en inverkan på försäljningen, anser han.

Kaikkonen hänvisar också till att EU:s mål om minskade utsläpp av växthusgaser. Han säger att Finland kommer att ha mycket bilar även i framtiden och att trafiken därför skulle kunna spela en viktig roll då man minskar på utsläppen.

Under årets sju första månader registrerades enligt Trafi bara 122 elbilar i Finland. Elbilarnas andel av alla nyregistrerade bilar var 0,165 procent.

Norge är världsledande på elbilar i relation till befolkningen. Där får elbilsköpare betydande lättnader i bilskatten och köpet är befriat från moms.

Dessutom får elbilar köra i bussfilerna i städerna och är befriade från vägtullar.

Cirka 15 procent av nyregistrerade bilar har varit elbilar de senaste åren i Norge.